Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lagrad snö och bättre kanoner ska ge tidigare längdsäsong

Bruksvallarna är förknippat med tidig snö för längdåkare. Nu ska snöpremiären säkras och tidigareläggas med hjälp av sparad snö och vassare snökanoner.
– Förhoppningen är att komma igång redan i början av oktober nästa år, säger Lullen Hoflin, projektledare.

Annons

Några år med varma höstar har gjort att snöpremiären har dröjt lite även i det normalt sett snösäkra längdåkarfästet Bruksvallarna. Men nu ska det åter bli ordning på torpet och Bruksvallarna ska åter vara synonymt med en riktigt tidig skidpremiär. Ett projekt med en budget på totalt 24 miljoner kronor är igång, bakom detta står Bruksvallarna Ramundberget Fjäll AB, Tillväxtverket, Länsstyrelsen, Region Jämtland Härjedalen och Härjedalens kommun. I projketet ska förutsättningar för att lagra snö skapas och kapaciteten för snökanonerna förbättras.

– Det känns fantastiskt att ta ytterligare ett steg i utvecklingen, det här är otroligt värdefullt för dalgången, säger Magnus Myhr, vd för Bruksvallarna Ramundberget Fjäll AB.

Uppgraderingen av snökanonerna ska göra att snö kan tillverkas vid varmare temperatur än tidigare och kapaciteten förbättras också. Största nyheten är dock att det satsas på att spara snö. En bit från skidstadion ska ett lager finnas med 25.000 kubikmeter snö vilket täcks av flis och sågspån.

– Röjningen har påbörjats och sedan blir det markarbeten. Vi räknar med att det ska vara klart inom två månader, berättar projektledaren Lullen Hoflin som säger att snö ska tillverkas och lagras redan i vinter för att garantera en tidig premiär i oktober 2017.

– Vi räknar med att det går åt 16 000 kubikmeter för att kunna lägga ett nio meter brett spår som är tre kilometer långt, säger Hoflin.

Att spara en stor snöhög sätter förstås sina spår men projektgruppen arbetar med att så långt som möjligt göra att ingreppet inte inverkar på varken miljö eller synintryck.

– Allt som vi röjer här kommer att bli spån och flis som ska användas för att täcka snön. Vi kommer att återplantera björkar för att allting ska se naturligt ut, berättar Hoflin som visar på kartor hur genomtänkt allt är för att bevara den naturliga miljön.

Lullen Hoflin planerar tillsammans med Tobias Myhr och Lars Sundmark var återplantering av björk kommer att vara aktuell för att inte störa omgivningens synintryck med snölagret.

Annons