Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lailas mat: Dags för mingel - snittar, glögg soppa och jultiramisu

Nu är det dags för mingel !

Annons

Glöggmingel, adventsmingel, luciamingel och kanske nyårsmingel men vad innebär det då att mingla?

Ordet kommer från engelskan och betyder - blanda sig eller umgås med. Man umgås informellt i en större grupp med människor. Det som man ofta serverar vid ett mingel är plockmat, sådant du kan äta på stående fot medans du umgås. Mycket av det som man bjuder på är kallt och kan förberedas i god tid, men även varma rätter kan förekomma. Många gånger är minglet knutet till en viss högtid och jag riktar in krönikan denna gång till att passa december månads smaker.

Hur många olika mingelrätter bör man ha? Fem till åtta olika sorter och man räknar med att ett mingel som vara ett par timmar så äter gästerna tre till fem tilltugg per timme. Gör gärna lite extra tilltugg , man vill ju att alla ska bli nöjda och det kan ju finnas någon som är lite extra sugen.

Vad skall jag då tillaga? Tänk lite kött, lite fisk, lite skaldjur, lite ost och givetvis lite sött. Bröd används till botten av tilltuggen många gånger så det är inget man behöver ställa fram på bordet.

Duka fram tallrikar som kan rymma några tilltugg och gärna att det finns plats för avställning av ett glas på tallriken. Små gafflar kan behövas och tänk på att duka fram stora rediga servetter. Soppa kan man servera i små glas och använd tandpetare till att spetsa de tilltugg där det kan fungera. Serveras det någon söt efterrätt i glas så måste det dukas fram skedar till dessa.

Till dessa rätter så tycker jag att man dricker glögg och ställ även fram tillbringare med citronvatten. Hur är det med glögg, är det en nyare tradition eller?

Så här sägs det, en form av glögg dracks redan under antiken, då i form av vin och kryddor och den var kall. På medeltiden var kryddat vin väldigt populärt och ansågs vara hälsobringande på grund av alla kryddorna men det var även ett sätt att gömma dålig smak på vinet. Kryddorna som blandades med vinet var ungefär desamma som i dag, honung, kanel, ingefära, kardemumma och nejlikor. Glögg kommer av ordet " glödga" som innebär att man värmer upp vinet med kryddorna, första gången det nämns i Sverige är 1609.

Från mitten av 1800- talet börjar glöggrecepten att finnas med i kokböcker. Glöggens popularitet ökar och når ut i allt större kretsar och i slutet av 1800- talet så har den blivit till en jultradition för många. En tradition som fortfarande består.

Till er alla en trevlig december och en önskan om lite trevligt mingel i juletid.

Laila Westling

Pajsnurror ost

Goda smaker som passar så bra tillsammans. Jag köper en rulle färdigt pajskal vilket gör det hela så mycket enklare.

12 st.

Ugn: 200 gr.

1 fp. färdigt pajskal

2 dl riven västerbottenost

1 dl. philadelphiaost

1 bit (140 gr.) riven mögelost

1 dl finhackad purjolök

Topping: hjortronsylt

Sätt ugnen på 200 gr. Rulle ut pajskalet och bred ut philadelphiaosten. Strimla purjolöken och riv ostarna,strö detta över pajskalet och rulla sedan ihop som en rulltårta. Skär upp i 12 - 14 skivor och lägg dessa på en plåt med snittytan uppåt. Grädda i mitten av ugnen 15 till 20 min. Pajdegen ska få lite färg. Låt pajsnurrorna svalna något, toppa med hjortronsylt.

Ulvkällaglögg

Vi har både lingondricka och svartvinbärssaft så jag tänkte varför inte göra sin egen glögg. Den som önskar kan tillsätta dryck med styrka efter smak.

1 l lingondricka

2,5 dl outspädd svartvinbärssaft

2 kanelstänger

1 bit färsk (4-5 cm) ingefära

7 kryddnejlikor

1/2 tsk kardemumma kärnor

1 bit torkat pomeransskal

1/2 dl russin

Gör såhär

Häll lingondricka och svartvinbärssaften i en kastrull. Lägg i kryddorna. Koka upp och låt sjuda någon minut.Låt gärna glöggen vila några dagar. Sila av kryddorna och värm till lagom temperatur. Servera med de traditionella tillbehören.

Kavringsnittar med matjessill

Personligen äter jag gärna två bitar av dessa snittar, matjessill är ju så gott. Passar bra på kavring.

1 burk matjessill

1 dl creme fraiche

2 msk majonäs

1/2 röd lök

2 msk hackad gräslök

1 msk finhackad dill

salt, peppar

3-4 skivor kavring

Garnering: 1 msk smör. Riven kavring av kantresterna

Hacka matjessill och blanda med creme fraiche, finhackad rödlök,finhackad dill och hackad gräslök. Smaka av med salt och peppar. Skär bort kanterna runt kavringen och dela sedan brödskivorna i 4 bitar. Lägg en klick av röran på varje bit. Riv kanterna från kavringen fint bryn dem i smöret. Dekorera snittarna med " kavringsmulet" när det svalnat.

Rökta rullen

En klassiker men prova att doppa snittarna i hackad gräslök. Fint och gott.

2 -3 mindre tunnbrödkakor

1 förp philadelphiaost (200 gram)

4 tsk färsk riven pepparrot

200 gram rökt älg/renkött

Salt & peppar

Garnering finhackad gräslök

Blanda philadelphiaost och den rivna pepparroten, bred på tunnbröden. Skiva och strimla det rökta köttet fint och lägg över. Rulla ihop längs med långsidan. Plasta in och låt gärna ligga i kylskåpet nån timme före servering. Skär upp varje rulle i ca. 10 st snittar.Doppa bitarnas snittyta i den hackade gräslöken.

Skinksnittar

Lägg på rödkålen med hjälp av en gaffel så dressingen rinner av innan du lägger upp den.

2 dl crème fraiche

2 msk senap ( välj gärna en som är söt och stark)

3 msk rapsolja

1 msk vinäger gärna äppelcidervinäger

1 liten pressad vitlöksklyfta

salt och nymalen kryddpeppar

½ rödkålshuvud

8 skivor tunt skivad julskinka

Grovt rågbröd eller vörtbröd

Blanda crème fraiche och senap. Blanda ihop olja, vinäger och vitlök. Salta och peppra. Hyvla rödkålen mycket tunt med en osthyvel. Blanda rödkålen med dressingen och låt dra en liten stund. Dela brödet i mindre bitar och smöra det tunt.Lägg på lite rödkålssallad , en skiva av skinkan och toppa med en rejäl klick senapsfraiche.

Svartkålssoppa.

Svartkålen blev en positiv överraskning för mig den är en korsning av savoykål och grönkål. Den är rik på bland annat A, C och E- vitamin samt att den innehåller också stora mängder antioxidanter som skyddar kroppen mot fria radikaler. Hittar du inte den i butik går det bra att byta ut mot grönkål eller savoykål.

16 små glas

100 g färsk svartkål/grönkål

150 g potatis, skalad

0.5 st purjolök, skivad

1 msk neutral olja

6 dl vatten

1 grönsaksbuljongtärningar

0.5 kruka basilika

1 dl grädde

salt och svartpeppar

Rostade solroskärnor.

Ta bort bladen från stjälkarna och strimla bladen och skär potatisen i tärningar. Fräs kål, potatis och purjolök i olja i en kastrull tills löken mjuknat. Häll i vatten och smula i buljongen. Låt koka ca 15 min.Tillsätt basilika och mixa soppan slät. Rör ner grädde och smaka av med salt och peppar. Värm soppan ordentligt och servera i glas. Toppa med de rostade solroskärnorna.

Juliga tiramisun

3 dl vispgrädde

2 msk strösocker

1 msk vaniljsocker

250 g mascarpone

2 msk mörk rom

3 dl starkt kaffe

200 g pepparkakor

Vispa grädden med strösocker och vaniljsockerfluffigt. Tillsätt mascarpone och rom, vispa tills det är välblandat. Häll kaffet i en djup skål. Doppa pepparkakorna en och en i kaffet och varva pepparkakor och kräm i glasen. Toppa sist med krämen. Ställ i kylen minst 2 timmar gärna mer så att tiramisun står till sig. Vid servering, pudra tiramisun med kakao.