Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkaren vägrade skriva ut sjukintyg för fibromyalgi

/
  • Bjarne Kvilvang fick en chock när det första läkaren gjorde var att ifrågasätta den diagnos han haft sedan flera år tillbaka.

– Det finns ingen sjukdom som heter fibromyalgi. Den har inte ens något diagnosnummer.
När Bjarne Kvilvang besökte hälsocentralen i Sveg förra veckan för att förnya sitt sjukintyg fick han en chock. Läkaren vägrade och hävdade att hans diagnos är påhittad.

Annons

– Det blev många tårar resten av den dagen, säger Bjarne Kvilvang i Sveg, om mötet med en stafettläkare på Svegs hälsocentral häromveckan.

Sedan sena tonåren lider han av fibromyalgi, en diagnos som innebär ständiga smärtor och behov av smärtstillande medicin. En diagnos som också varit ifrågasatt men som nu är accepterad av Socialstyrelsen och Försäkringskassan. Och allmänt inom sjukvården.

– Jag har aldrig stött på en läkare som haft såna åsikter, säger Bjarne Kvilvang.

Det kom direkt. Det första Bjarne Kvilvang fick höra när han berättade om sin sjukdom, för läkaren han aldrig träffat förut, var att "fibromyalgi är påhittat".

– Då tänkte jag att jag måste spela in det här samtalet. Jag tog fram min telefon, startade inspelaren och la den på bordet.

TH tagit del av inspelningen. Ett drygt 30 minuter långt samtal där Bjarne Kvilvang flera gånger försöker övertyga läkaren, med stöd utifrån utredningar och behandlingar, att han har fibromyalgi och behöver förlänga sin sjukskrivning i väntan på en planerad utredning om sjukersättning.

Läkaren för bland annat ett resonemang om att Bjarne Kvilvang måste få hjälp att hitta ett arbete som han klarar av och berättar om sin egen arbetssituation, om att jobba 25 procent och tjäna hundratusen i månaden. "Jag gör det", säger läkaren.

"Det är inte för att vara taskig", säger läkaren och förklarar att Försäkringskassan säkert kommer att ifrågasätta ett sjukintyg om fibromyalgi. "Benet ska vara av, helst borta, då är det enkelt".

Det slutar med att diagnosen fibromyalgi återigen blir ifrågasatt. Bjarne Kvilvang går ifrån mötet utan något nytt sjukintyg.

– Jag tycker inte att det finns någon ursäkt för beteendet i dagens samhälle 2016. Läkarna är så pass insatta i smärtrelaterade sjukdomar i dag och vet vad fibromyalgi är för något, säger Bjarne Kvilvang som anmält händelsen till patientnämnden.

Dagen efter hade han ett annat redan bokat läkarbesök på Svegs hälsocentral för att förlänga ett recept på smärtstillande medicin. Den läkaren skrev även ut ett sjukintyg för fibromyalgi.

Annons