Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landstinget utreder BB i Mora: "Patientsäkerheten viktig"

Artikel 1 av 1
BB-Mora
Visa alla artiklar

Landstinget ska nu genomföra en extern utredning om BB och förlossningen i Mora.
– Nu finns ett stort intresse för BB i Mora och vi ser som landstingsledning en möjlighet att utreda förlossningsvården. Vi behöver se över möjliga lokaler, organisation och personalrekrytering. Därför har vi gett i uppdrag om att tillsätta en extern utredare för att se över förlossningsvård och BB i Mora, säger landstingsrådet Gunnar Barke (S) i ett pressmeddelande.

Annons

TV: Dalarnas Tidningar sänder strax live med anledning av beskedet om BB – ledarskribent Gabriel Ehrling analyserar

2009 lades BB i Mora i praktiken ned. Den officiella förklaringen var brist på barnmorskor och läkare - för att klara verksamheten. Sedan dess har de oppositionen i omgångar krävt en översyn av stängningen. Senast inför valet 2014.

Nu har den rödgröna landstingsledningen beslutat att se över saken igen. Landstingsråden Gunnar Barke (S) och Elin Norén (S) har gett landstingsdirektören i uppdrag att genomföra en extern utredning om BB och förlossning i Mora.

– Viktigast för oss är patientsäkerheten. Därför ska utredningen titta på vad en modern förlossningsavdelning behöver idag i form av lokaler, personal och stödfunktioner som neonatal vård. Dessutom behöver utredningen räkna på vilka resurser som skulle behövas för att upprätthålla god kvalitet i eventuell förlossningsvård och eftervård i Mora, säger landstingsråd Elin Norén (S) i pressmeddelandet.

Nu gör vi en extern och robust genomlysning av förlossningsvården vid Mora lasarett

Utredningen kommer tillsättas så fort som möjligt och presenteras våren 2018. Bland annat ska rapporten analysera personalförsörjningsläget för de olika yrkesgrupper som behövs i en förlossningsvård vid Mora lasarett.

 – Vi vill alla ha en förlossningsvård som finns nära. Frågan är hur vi upprätthåller patientsäkerheten och finansierar den vården. Nu gör vi en extern och robust genomlysning av förlossningsvården vid Mora lasarett, avslutar Gunnar Barke.

 BB och förlossningen i Mora har inte varit i drift sedan sommaren 2009. BB i Mora lades inte ned utan stängdes inför ett möjligt öppnande. Den utredning som landstingsråden gett uppdrag om att genomföra syftar till att se över förutsättningarna för förlossningsvård och BB i Mora i framtiden.