Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länets alla lättakuter fortsatt öppna – Primärvårdschefen:"Vi har ingen samhällsspridning ännu"

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Vissa regioner i landet har valt att stänga sina lättakuter,med anledning av risk för coronaspridning. Men i Region Jämtland Härjedalen är alla länets lättakuter öppna.
– Just nu är lättakuterna öppna och vi tar emot de patienter som vi behöver. Och vi jobbar intensivt med i vilken omfattning vi ska ha dem öppna, säger Anna Granevärn, primärvårdschef Region JH.

Region Uppsala är ett exempel på regioner som valt att stänga alla sina lättakuter. De stängs för att man vill undvika att människor som kan vara bärare av coronaviruset för smittan vidare. I Jämtlands län är däremot alla länets lättakuter öppna.

- Ja, just nu är lättakuterna öppna och vi tar emot de patienter som vi behöver. Men vi jobbar intensivt med i vilken omfattning vi ska ha dem öppna. Det kan komma förändringar inför måndagen, säger Anna Granevärn som meddelar att regionen också jobbar för att få fram digitala lösningar så att man ska kunna träffa patienter på andra sätt än att ha dem i rummet.

Vad är anledningen till att länets alla lättakuter fortfarande är öppna?

- Vi har inte samma restriktioner som exempelvis Region Uppsala och vi följer de instruktioner som vi får från smittskyddsläkaren och vi har ingen samhällsspridning ännu. Därför bedömer smittskyddsläkaren att vi inte är i det läget ännu. Men det finns en risk att vi hamnar där också och vi ska naturligtvis göra allt för att förebygga. Men vi hjälper patienter så långt det är möjlig nu. För vi har ett flöde av alla de vanliga besvären och än så länge ska vi hantera det och samtidigt planera för andra patientflöden. Men det görs nya bedömningar varje dag. Vi kommer att jobba i helgen också hur vi ska hantera måndagen, säger Anna Granevärn.