Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Långa köer efter E4-olycka – då vänder bilisterna genom mitträcket: "Direkt förbjudet"

En trafikolycka på E4 orsakade långa köer under torsdagen. Bilister valde då att vända genom mitträcket – ett utrymme som endast är till för utryckningsfordon. "Det är direkt förbjudet", säger Stefan Westerlund vid trafikpolisen.

Annons

Läs också: Trafikolycka på E4 vid Skönviksbacken

Strax före klockan 11 på torsdagsförmiddagen inträffade en trafikolycka i södergående riktning på E4 i höjd med Skönviksbacken. En bil ska ha blivit påkörd bakifrån.

Olyckan orsakade långa köer från Timrå in mot Sundsvall. Trafikradion gick ut med en varning eftersom flera förbipasserande valde att vända genom mitträcket, vilket orsakade häftiga inbromsningar i norrgående trafik.

Enligt polisen är det ovanligt att bilister använder avfarterna när trafiken flyter på, men att det förekommer vid olyckor.

– Det är direkt förbjudet att använda de avfarterna för att vända. Det är bara tillåtet att göra så om polisen leder om trafiken, säger Stefan Westerlund, gruppchef på trafikpolisen i Västernorrland.

Den största faran med att vända på avfarterna är den höga hastigheten på motorvägarna, enligt Stefan Westerlund.

– Risken är att det händer allvarliga olyckor och att bilisterna missbedömer hastigheten i den andra körriktningen, säger han.

Risken är att utryckningsfordonens avfarter täpps igen av andra bilister, men Stefan Westerlund säger att han aldrig ställts inför det problemet.

– Det är svårt att få kontroll över detta när det skett en olycka och det blir stillastående köer. Då börjar folk ta initiativ och då händer sådana här saker.

Kort efter olyckan flöt trafiken på som vanligt igen och ingen skadades i krocken.