Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Långåfisket firar 300 år i fiskets tjänst - jubilerar med ny serie fiskeflugor

Helge Jonsson, Långåfiskets starke man, höll på helgens Bruksvallarna Game Fair föreläsning om Långåfiskets anrika historia som bevarare och vårdare av fisket i Långådistriktet. Den något blygsamma publikskaran i Bruksvallarnas vinterstudio fick höra hur fiskevårdsföreningen i Långå jobbat och fortsätter jobba inte bara som en fiskebevarare utan för naturen kring Långå i allmänhet.

Annons

Helge Jonsson hade föredrag på Bruksvallarna game fair om Långåfiskets historia och arbete

Helge Jonsson gick från radioprogramledare till att börja jobba med naturfrågor redan 1970. Han har haft en internationell yrkeskarriär inom både skogs- och energibranschen och brinner starkt för Långås fiske. När han 2015 vann tv-programmet Halv åtta hos migs nordiska amatörkocktävling gjorde han det med en meny tillagad bland annat med just Långåfisk. Prissumman skänkte han direkt till Långåfiskets kultursatsning.

– Då slapp man skatta på pengarna, skrattar Helge.

Föreläsningen berättade inte bara om det vårdande och bevarande jobbet med Långås fiskevatten utan även om de fyra nya flugfiskedrag man tagit fram för att fira 300-årsjubileumet för fiskevårdsföreningen som man nu i år firar.

Långåflugan nr 1, en av fyra nya flugfiskedrag som lanserades på Bruksvallarna Game Fair. Denna fluga är en konstruktion av Rolf Smedman

– Det är drag anpassade för både fiskarna och fiskarna i Långåvattnet, menar Helge och syftar naturligtvis både på fisken och de som fiskar den som båda gynnas av ett ansvarsfullt fiske där det inte bara handlar om att rycka upp så många fiskar som möjligt utan en del catch and release och att man då skadar fisken så lite som möjligt när man drar upp den genom att exempelvis undvika hullingar.

Långåfisket måste också ta hänsyn till Långå kraftverks påverkan med tunnelsystemet mellan traktens sjöar och detta är ett ansvarsfullt uppdrag enligt Helge Jonsson eftersom det är ganska unikt med fyra sorters ädelfiskar inom samma område, som är fallet i Långå.

– Det är öring, röding, harr och sik. De fyra symboliseras genom varsin färg i Långåfiskets logotyp.

Helge Jonsson förklarar färgkoden i Långåfiskets logotyp - gul för öring, röd för röding, blå för harr och vit för sik

De fyra flugfiskedragen lanserades på Game Fair och finns tillsammans med Hedeflugan tillgänglig att köpa för de fiskare som är intresserade.

Annons