Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anna Haag efter comebacken: "Det svartnade för ögonen"

/

Femkilometersloppet i Falun var Anna Haags comeback efter att hon dragits med en segdragen förkylning.
Och efteråt pumpade många olika känslor i hennes kropp.
– Jäkligt kul att vara tillbaka, men det var fruktansvärt jobbigt. Det svartnade för ögonen, säger hon.

Annons

IFK Moras Anna Haag hade inte gjort en start i världscupen sedan Tour de ski i början av januari när hon ställde sig på startlinjen i Falun och hon fick en brutal påminnelse om hur tuff fem kilometer i klassisk stil kan vara.

– Jäkligt kul att vara tillbaka och väldigt efterlängtat. Men det var fruktansvärt. Det svartnade för ögonen flera gånger och jag tänkte: "nu räcker det". Jag vet inte hur djupt jag var ner med näsan i snön i sista backen. Överkroppen föll längre och längre fram och till slut snubblade jag på mina egna fötter, säger Haag som slutade på 45:e plats.

Var det jobbigare än du förväntat dig?

– Jag vet att fem kilometer är fruktansvärt jobbigt, men det är svårt att förställa sig innan, speciellt när jag inte tävlat på en månad. När det börjar ta emot på en längre distans så drar man lite i handbromsen. Här när det börjar ta emot så vet du att du måste fortsätta att forcera. Det blir en väldig kamp.

LÄS ÄVEN: Maja Dahlqvist letar efter mästerskapsformen: "Känns som att det kan bli hur som helst"

Anna Haags säsong har till stora delar blivit spolierad av en långdragen förkylning, men hon hoppas på att vara tillbaka i toppform till världscupavslutningen i Tour de Canada om tre veckor.

– Det hoppas jag. Dagens lopp var en fruktansvärt bra genomkörare, och genomkörare brukar göra att formen kommer tillbaka. Man puttas upp på nästa nivå.

LÄS ÄVEN: Ingemarsdotter om den norska dominansen: "Någon gång kommer jag att stå överst"

Älvdalens Maria Rydqvist slutade på delad 28:e plats med Stina Nilsson och tog världscuppoäng.

– Det var länge sedan jag kommer ihåg att jag varit så trött efter fem kilometer. Formen är bra, men fem kilometer klassiskt är inte någon favoritdistans. Jag har mer sikte på morgondagens tio kilometer i fri stil. Speciellt med en så kort masstart så det kommer att bli trångt i starten. Det gäller att ha lite flyt på sin sida, säger Rydqvist.

Hur var det att tävla i Falun igen efter fjolårets VM-succé med ett stafettsilver och en fjärdeplats i 10-kilometersloppet?

– Jättetroligt att få återuppleva stämningen och stadion och allt som är med Falun och VM att göra.

SE ÄVEN: TV: Boklöv premiärhoppade när ungdomsbackarna invigdes

Annons