Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åsarnas alla bragder i exklusiv bokform

/
  • Johan Olsson tar förstås stor plats i boken om Åsarna. Hans bragd i Val di Fiemme och VM-guldet i Falun i vintras, utgör viktiga hörnstenar i den nyutkomna betraktelsen.
  • Halva bragdlaget kom från Åsarna när Sverige vann OS-guld i stafett 2014. Ida Ingemarsdotter, Emma Wikén, Anna Haag och Charlotte Kalla svarade för en av svensk damidrotts allra största skrällar.
  • Thord-Eric Nilsson har skrivit boken där Thomas Wassberg förstås ges stort utrymme. Han något av personifierar Åsarnas alla framgångar genom årtiondena.

Inget händer av sig självt. Allra minst gäller det konsten att nå resultat i skidspåren. Alla som haft förmånen att få vara med i Åsarna IK vet. Om vedermödorna, drömmarna, gliringarna – men också om allt det fantastiska som det innebär att få njuta segerns sötma och få vara en del av världens bästa skidklubb.

Annons

Nu finns historien dessutom på pränt. En bok om alla skidprofilerna, alla gulden, ledarna och hur det gick till när det lilla samhället i södra Jämtland blev Guldbyn med hela Sverige.

Det är Östersunds-Postens förre sportchef Thord-Eric Nilsson som skrivit. Han växte upp nästgårds. Från Rörösjön till Åsarna var det inte långt. Här kan vi tala om livslång kärlek. I takt med att Åsarna blev ett begrepp i skidsammanhang blev Thord-Eric Nilsson en av Sveriges främsta skidskribenter. Han är still going strong.

Han betecknar själv bokskriveriet som "mäktigt och grannlaga". Det är förståeligt. Massor finns att berätta. Sovrandet blir lika viktigt som att vaska fram guldkornen. Sextio års personlig erfarenhet av dåtida och nutida skidkungar och drottningar underlättar ändå författarskapet. Som att ösa ur en aldrig sinande guldgruva...

En bok om Åsarna IK är förstås ingenting utan Sten B Olsson. Han kan liknas vid en gårdagens Daniel Kindberg. Sten B bestämde, både på elbolaget och i styrelserummen och han fick saker ur händerna. Sten B lade grunden till elitklubben som än i dag står sig stark.

Den största värvningen var förstås Thomas Wassberg. Dåvarande ordföranden Rogard Göransson, som bossade i 38 år, reste tillsammans med Olle Åslund till skidgymnasiet i Järpen för att skriva kontrakt. Sen skulle det bjudas på mat. Men allt ståndsmässigt var stängt. Korvkiosken fick duga.

"Knappast något som Zlatan Ibrahimovic skulle ha accepterat vid en övergång", konstaterar författaren som för att jämföra stjärnstatusen.

Här vimlar annars stjärnorna förbi sida upp och ner. Wassbergs alla bravader står i viss särklass. Hemmasonen Lars-Göran Åslunds VM-guld 1970 var det första – en given milstolpe. Torgny Mogrens två femmilsguld i VM, Janne Ottossons fyra Vasaloppssegrar, ja allt passerar revy och påminner oss om den enorma överlägsenhet som Åsarna har haft som enskild skidklubb i Sverige.

Sen kommer Johan Olssons femmil i Val di Fiemme 2013, "som bragd betraktat det allra största", skriver författaren.

En av de främsta bravaderna tar vi ändå till sist: Damguldet i stafetten i Sotji där halva laget kom från Åsarna i form av Ida Ingemarsdotter och Emma Wikén. Det om något var den optimala skrällen. Ingen hade räknat med svenskorna, men där båda åkarna från Åsarna överträffade sig själva.

Sannolikt hade de varit "på berge", och tränat, som de aktiva säger. Skalberget förstås, stigningen nerifrån Ljungans dalgång i byn. Upp förbi Skalänget går löpturen med målgång någonstans kring Klövsjö, allt efter tycke och smak. Där har många genom åren känt blodet, svetten och tårarna kanaliseras ut i takt med alla vedermödor. En skidåkares måste – den tuffaste av tuffa sommarträningar.

Annons