Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Backrekord i Falun när lagtävlingen avgjordes

Tysken Severin Freund satte ett magiskt backrekord på 143 meter när lagtävlingen avgjorde. Norge vann lagtävlingen. Det svenska laget kom som väntat sist.
Men vad händer nu med de nyrenoverade hoppbackarna efter VM?

Annons

– Vi har en bra organisation som klarar att arrangera framtida internationella tävlingar. Men då måste vi få möjlighet att bedriva en regelbunden backhoppningsverksamhet i Falun. Annars kommer flera i organisationen att sluta, säger Jan Halvarsson, ordförande i den lokala backhoppningsklubben, Holmens IF.

Nu talar mycket för att Falun under 2016 får arrangera en världscup i nordisk kombination samt en backtävling i Continental cup. Det kan bli de sista internationella tävlingarna på länge i Falun.

Trött på väntan

Klubben har tröttnat att vänta på att utlovade ungdomshoppbackar ska byggas.

– Vi kan ju inte bara arrangera tävlingar. För oss är det lika viktigt att kunna bedriva en ungdomsverksamhet. Vi har blivit lovade ungdomsbackar av Falu kommun och nu har vi tröttnat. Om inget händer kommer jag och flera andra i vår tävlingsorganisation att sluta och då blir det tufft att bygga upp en ny tävlingsorganisation som kanske kan arrangera en världscuptävling, säger Halvarsson och kommer med ett förslag:

– Mycket talar för att detta VM kommer att ge ett ekonomiskt överskott. Satsa dessa pengar på ungdomsbackar. Det finns många ungdomar som vill börja med backhoppning.

Besviken Daun

I lördagens lagtävling kom det svenska laget med Simon Eklund, Jonas Sandell, Christian Inngjerdingen och Carl Nordin toksist.

Anders Daun, assisterande förbundskapten, är besviken över den totala svenska insatsen i VM och orolig för framtiden.

– Våra killar har inte hoppat bra i detta VM. Men vi har ett ungt och lovande landslag som måste få chansen. Dessutom finns flera ungdomar, både tjejer och killar, som är stora talanger. Vi hoppas verkligen att förbundet fortsätter ge dem chansen att utvecklas och där har Faluns hoppbackar en stor betydelse.

Tysklands Severin Freund reagerar med förvåning efter att ha satt backrekord i lagtävlingen.

Matthias Schrader/AP/TT

Annons