Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beitostølen kämpar för skidstarten – men nu kommer snön

/
  • Skidpremiären har inte varit en enkel nöt att knäcka i år. Nu tvingas arrangörerna att köpa in snö (Arkivbild).

Arrangörerna för primärloppet i världscupen måste köpa in snö för att säkra starten. Men på måndagsmorgonen kom ett glädjande besked: det hade snöat under natten.

Annons

Det blir skidpremiär i Beitostølen. Men arrangörerna måste köpa in snö för att få arrangera skidpremiären, enligt uppgift från norska Oppland Arbeiderblad. Koordinatorn Erik Østli berättar att mellan 800 och 1000 kubik snö från ifjol som lagrats under fiberduk på Filefjell ankommer till Beitostølen i dag, måndag.

20 000 kubik fjolårssnö ligger redan iordninggjort men arrangören tvingas alltså ändå att köpa extra snö från grannkommunen.

– Vi är goda grannar så vi räknar med att få snön till ett bra pris, säger Østli till NRK.

De har också tagit in snökanoner från Hafjell, Toten och Voss, som ska kunna producera snö trots att vädret är fortsatt varmt. Skidförbundet bekräftar att Beitosprinten ska gå av stapeln som planerat, den 13-15 november. Tävlingarna kommer dock, som det ser ut i dag, att köras på en 3,75 kilometer strimma av konstsnö.

Men på måndag morgon kom också glädjebeskedet. Snö föll under natten och det är ett litet täcke som lagt sig. Nu är förhoppningen att det ska skapa bättre förutsättningar för premiären.

Läs mer: Klartecken för skidpremiär i Beitostølen

Annons