Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Britta Johansson Norgren vill upprepa succésäsongen – och få revansch för Vasaloppet

Britta Johansson Norgren lade Bruksvallsloppet som en del av uppladdningen inför kommande Ski Classics. Målet är att höja sig ytterligare ett steg den här säsongen - och en seger i Vasaloppet ligger högt på listan efter förra årets trista avslutning: "Jag skulle bli väldigt glad om jag skulle klara det", säger Johansson Norgren.

Annons

Britta Johansson Norgren laddade upp inför nästa veckas långloppsprolog i Bruksvallarna - och var den enda i fältet som stakade sig igenom hela loppet.

Det har snöat mängder i Bruksvallarna de senaste dagarna. Åkare och ledare är glada för det vintriga landskapet men det innebar också en del slit ute i spåren. Långloppsdrottningen Britta Johansson Norgren slutade på 13:e plats, drygt 1,40 efter vinnaren Masako Ishida på lördagen. Men så var hon också den enda som stakade sig igenom backarna på damernas 10 kilometer klassiskt.

– Det var ganska tufft att staka idag, ganska tung snö och det är en tuff bana. Det var många som hade saxat så jag fick slita men känslan i kroppen var bra. Det var mitt första race för säsognen så det är skönt att vara igång.

Bruksvallsloppet var egentligen bara en sista urladdning i träningen inför nästa helgs prolog inför säsongens långloppscup i Pontresina, Schweiz. Efter förra säsongens vinst i Ski Classics-cupen hoppas Johansson Norgren att vara i ännu bättre slag till den här säsongen.

– Jag tycker det har gått väldigt bra att träna. Just nu på slutet har väl inte känslan varit super men det är väl egentligen bra. Det är inte den här tävlingen jag satsar på utan det är väl en del av uppladdningen inför nästa helg. Men det är väldigt bra att ha fått kört ett hårt race och jag tycker ändå kroppen svarade bra säger hon och fortsätter:

– När det är så här tuffa backar och man stakar säger det sig lite självt. Det är mest att ta sig upp och försöka hålla farten. Det var lite svårt att hålla frekvensen, det var lite segt, så jag är väl inte helt nöjd med känslan men jag är inte så farligt långt efter. Det tyder ju ändå på att det är helt okej.

Målsättningen för säsongen är inte något enskilt lopp utan helt enkelt att vara bäst överlag. Lördagens lopp var inget idealiskt test och en helt annan distans än Johansson Norgren är van vid.

Vilken är den största målsättningen för säsongen?

– Det är att vara långt framme i alla racen, att jag har tagit ett steg till. Sen är det svårt att veta hur mycket alla andra har förbättrat sig så resultat är svårt att säga, att jag ska försöka vinna det och det loppet. Men det är väl att göra en bra säsong och ta varje lopp för sig.

Förra säsongen avslutades med ett Vasalopp som inte blev som Johansson Norgren hade hoppats på. Hon var favorittippad och det såg länge ut som att hon skulle få komma först över mållinjen och prydas med den eftertraktade kransen. Damerna hade utlovats egna spår i spurten men den ambitionen föll när flera av herråkarna även använde de spåren och stängde vägen för damerna. Johansson Norgrens vinstchanser försvann och Justyna Kowalczyk knep vinsten.

– Klart Vasaloppet ligger högt upp. Det är inte att jag tänker bara på den tävlingen och lägger upp någon form enbart för den utan hela säsongen är viktig. Men den skulle sitta väldigt fint, jag skulle bli väldigt glad om jag skulle klara det.

Det blev en rejäl mediestorm efter fiaskot på upploppet men för Britta Johansson Norgren var det ändå ganska lätt att släppa besvikelsen.

– Jag var ganska nöjd med mitt lopp och det är sånt som händer, olika grejer, och man får bara acceptera det. Jag var kanske lite besviken för jag gjorde några felval på grund av att jag trodde vi skulle ha egna spår och när man kommer och när man går i mål efter fyra och en halv timme är man jättebesviken. Men för mig lade det sig ganska snabbt. Det var större i media än vad det var för mig.

Istället tar hon med sig det som hände och tycker att hon kan ha nytta av det.

– När jag kommer dit är jag en erfarenhet rikare och kommer nog välja lite andra strategier på slutet.

LÄS OCKSÅ:

Två åkare i särklass när Johan Olsson vann i Bruksvallarna

Ny pallplats för Ebba Andersson men Anna Haag bästa svenska

Svanebo nära pallplats – fallet förstörde premiären: "Men för fan, släng brillorna"

Annons