Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De största stjärnorna vilar - då ökar Sveriges chanser i längdvärldscupen

/
  • Calle Halfvarsson ska göra ett nytt försök i Planica. Stina Nilsson och Johan Edin är två ytterligare dalaåkare som kör i helgen.

Charlotte Kalla står över. Men det gör också Therese Johaug och Martin Johnsrud Sundby. Det kan öppna nya möjligheter för de svenska åkarna i slovenska Planica.

Annons

Äntligen får vi se Calle Halfvarsson på start. Det har tagit lång tid att komma tillbaka från sjukdomen som gäckat honom under hösten och han fick stå över Tour de Ski. Till helgen är han tillbaka i världscupen, om allt går som det ska.

– Calle har tränat på hemma i Falun och kroppen har svarat positivt. Vi ska inte ha för höga förväntningar på honom, men det är givetvis kul att han är med i laget igen och får välbehövliga tävlingar i benen, säger herrsprinttränaren Mats Larsson, på skidförbundets hemsida.

Redan sedan innan var det bestämt att Charlotte Kalla inte tävlar i Planica. Detsamma gäller Sundby och Johaug, vilket kan öppna för de svenska åkarna. Även Emil Jönsson står över efter att ha hoppat av Tour de Ski på grund av lungproblem. I stället för Jönsson kör Anton Lindblad, Hudiksvalls IF, som bor i Östersund. Han har tidigare tävlat i världscupen och 25-åringen har som bäst en nionde plats från sprinten i Nove Mesto 11 januari 2014. Även 24-årige Gustav Nordström (från Gävle), Johan Edin (från Kovland) och 25-årige Erik Silfver från Burträsk får chansen i Planica.

Men förutom ett stympat landslag är det också en stark damtrupp som åker iväg. Sverige har sju åkare inom topp 30 i totala sprintcupen där Stina Nilsson, som inte missat en enda final den här säsongen, är knapp tvåa efter ledande Maiken Caspersen Falla. Ida Ingemarsdotter ligger femma och har visat att hon är i toppform den här säsongen, och hon väljer att inte vila, trots att hon genomfört hela Tour de Ski med bravur.

– Vi laddar järnet inför Planica och går för nya pallplatser, säger förbundskaptenen Rikard Grip, som tror att Sverige kan hävda sig gott såväl individuellt i lördagens fristilssprint som i söndagens sprintstafett i fri stil, på skidförbundets hemsida.

Längdlandslaget i Planica, Slovenien, 16-17 januari

Damer:

Hanna Falk, Ulricehamns IF

Linn Sömskar, IFK Umeå

Jonna Sundling, IFK Umeå

Maja Dahlqvist, Falun-Borlänge SK

Ida Ingemarsdotter, Åsarna IK

Stina Nilsson, IFK Mora SK

Herrar:

Johan Edin, IFK Mora SK

Calle Halfvarsson, Falun-Borlänge SK

Anton Lindblad, Hudiksvalls IF

Gustav Nordström, Borås SK

Teodor Peterson, IFK Umeå

Erik Silfver, IFK Umeå

Läs också om Calle Halfvarssons kritik mot Tour de Ski och om att han stäms på 20 000 kronor: "Jag har blivit lurad", säger han.

Här får du koll på hur världscuperna sänds i TV under veckan.

Läs mer: Det här var det bästa och sämsta med årets Tour de Ski - vädertragik och bisarra beslut av FIS.

Läs också: Calle Halfvarsson tillbaka i världscupen

Annons