Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter dopingskandalen – Norge kopierar svenska säkerhetsåtgärden

Therese Johaug litade på sin landslagsläkare – och åkte dit för doping.
Nu har Norge anammat en svensk säkerhetsrutin för att undvika liknande incidenter i framtiden.
– Man kan inte bara lita på läkaren. Alla kan göra fel, säger Calle Halfvarsson, uppger Expressen.

Annons

Therese Johaug.

De senaste månaderna har skidvärlden skakats av de norska dopingskandalerna, som nådde sitt klimax när Therese Johaug testade positivt för att ha använt den anabola steroiden clostebol.

LÄS MER: Förslaget: Johaug stängs av i 14 månader

Johaug ska ha fått i sig det dopingklassade ämnet efter att ha använt en läppsalva för att lindra brännmärken hon åtdragit sig under höghöjdsträning i Alperna. Landslagsläkaren Fredrik Bendiksen – som Johaug litade på fullt ut – hade missat att ämnet var dopingsklassat och ordinerade det till skidstjärnan.

LÄS MER: Landslagsläkaren gav Johaug läppbalsam – nu kan han bli skyldig skidstjärnan miljoner

Bendiksen fick lämna sin post som landslagsläkare efter incidenten, och ersattes av Petter Olberg. Han valde tidigt att blicka österut för att komma till bukt med problemet. Och för att undvika liknande missar i framtiden har nu Norge anammat en svensk säkerhetsåtgärd. Det uppger Dagbladet.

Innan de svenska åkarna tar en medicin som måste läkaren se dem läsa listan över dopingklassade mediciner. Annars får de inte medicinen i fråga. Något som nu alltså också gäller för de norska skidåkarna.

– Man kan inte bara lita på läkaren. Alla kan göra fel, säger Calle Halfvarsson till Dagbladet och tillägger att det som drabbade Johaug aldrig hade kunnat hända i Sverige, enligt Expressen.

LÄS MER: Beskedet: Norge får fortsätta dela ut astmamedicin till friska åkare

Norge har dessutom ändrat sina rutiner kring köp av mediciner i utlandet, för att undvika ett liknande scenario för vad som hände med Johaug. Numera är det därför minst tre personer som kollar upp medicinerna om de köpts i utlandet.

– Om vi köper något i utlandet så måste jag ringa hem och be minst en annan att kolla det, säger Olberg, enligt Expressen.

Annons