Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter mardrömmen i premiären – Charlotte Kalla flygs hem för att träffa specialister: "Orolig"

Det tog stopp för Charlotte Kalla i världscuppremiären. Hela fyra minuter efter segrande Marit Björgen tog hon sig i mål, med nöd och näppe. Kroppen hade slutat fungera, och hon undersöktes på plats av landslagsläkare.
Nu flygs hon hem till Sverige, för att träffa specialister.
– Från det får vi se om det finns medicinska orsaker, säger landslagets läkare Per Andersson.

Annons

Världscuppremiären gick inte alls som Charlotte Kalla tänkt sig, och hon slutade först på 75:e plats. Nu flygs hon hem från Finland för en läkarundersökning.

Det gick inte som det var tänkt för Charlotte Kalla i världscupspremiären i finska Ruka. Den svenska skiddrottningen slutade först på 75:e plats.

Kroppen fungerade inte, och hela fyra minuter efter segrande Marit Björgen mer eller mindre gick Kalla över mållinjen – en total kollaps.

LÄS MER: Mardrömsöppning för Kalla – över fyra minuter efter Björgen

Efter en första läkarundersökning på plats i Ruka, flygs hon nu hem från Finland för att träffa specialister, uppger Sportbladet.

– Vi kommer att träffa specialistkollegor i morgon. Sen får vi ta det därifrån, säger landslagets läkare Per Andersson till Sportbladet.

– Vi kommer att titta närmare på henne i morgon. Från det får vi se om det finns medicinska orsaker.

Sportbladet: Har ni gjort någon form av kliniskt undersökning i dag?

– Ja, vi har tittat på henne i ett första läge här. Man tittar utifrån den frågeställningen vi har sen får man rikta undersökningen efter det.

Och utifrån den första undersökningen har landslagsledningen alltså valt att flyga hem Kalla för undersökning av specialister. Vilken typ av specialister vill dock inte Andersson avslöja.

– Vi kommer att träffa specialistkollegor, säger han till Sportbladet.

Vilken form av specialister?

– Medicinska specialister.

Efter loppet berättade Kallas privata tränare Magnus Ingesson om att han kände oro över Kallas hälsa.

– Ja, lite orolig när vi inte vet vad det beror på. Det handlar inte om resultatet i skidspåren, utan det är hälsan som är primär för oss allihopa. Ur den synpunkten blir man orolig, säger Ingesson till NSD, och berättar även att han är tveksam till hennes medverkan i världscuptävlingarna i Lillehammer kommande helg:

– Nja. Jag tror inte hon vill köra i Lillehammer med den fysiska status hon hade i dag. Då vill man ju inte tävla alls, säger han.

Annons