Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter publikstormen: syrgasmaskerna kan förbjudas - Varför är inte det fusk?

/
  • Vegard Ulvang vill att syrgasmaskerna ska förbjudas snarast möjligt.
  • Anne Kylloenen, Laura Mononen, Kerttu Niskanen and Krista Parmakoski, världscupen 6 december 2015.

Mitt under Tour de Ski skrev SportExpressen om en finsk träningsdetalj som skapade en mindre storm. Finskorna använde syrgasmasker - och de kunde även använda dem på tävling. Nu försöker FIS sätta stopp.

Annons

– Om det inte är förbjudet måste det bli det så fort som möjligt, säger Vegard Ulvang, chef för FIS längdsektion, till norska Dagbladet.

Det var nyligen som Finland kontaktade Internationella skidförbundet, FIS, för att få svar på om de får använda syrgasmasker på tävling, och svaret de fick var att det inte var förbjudet.

– Finland har tagit kontakt med oss. Syrgas är inte förbjudet, varken på träning eller på tävling. Vi har inga regler mot det, sade Sarah Fussek, ansvarig för antidopingfrågor i FIS, till Expressen då.

Och Finlands förbundskapten Reijo Jylhä sa så här till SportExpressen:

– Alla har trott att det är förbjudet. Men det är det inte.

Reaktionerna från åkare och publik blev kraftig.

– Varför är det inte fusk? Är det en fördel borde det vara fusk, sade Maria Rydqvist till Aftonbladet och på Twitter och Facebook kommenterade publiken att det borde ses som doping.

– Det är en sak om det är en träning, att man äter och gör rätt runtomkring, men så fort det är apparater känns det som att man passerar gränsen, sade Ida Ingemarsdotter.

Vegard Ulvang tycker att bedömningen från Fussek verkar konstig och håller inte med om hur regelverket ser ut och nu kan FIS alltså agera.

– Vi har ett förbud mot prestationsfrämjande medel och metoder. Att åka med syrgas är en metod och då borde det vara förbjudet. Om det inte är det borde det bli det snarast möjligt, säger han till Dagbladet.

Sara Fussek skriver i ett mejl till Dagbladet att ett förbud kan vara aktuellt.

"FIS behandlar frågan genom kanaler i Wada, att förmedla att syrgasmasker inte ska vara tillåtet att använda", skriver Fussek.

Fotnot: syrgasmaskerna tillför extra syre till åkaren genom en syrgasbehållare på ryggen.

För fler skidnyheter, reportage och intervjuer: gilla Skidpuls på Facebook!

Läs också vad som var bäst och sämst med årets Tour de Ski.

Annons