Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter SM-succén: Hedda Bångman och Jens Burman uttagna till U23-VM i Rumänien

/
  • Hedda Bångman får chansen att tävla i U23-VM i Rumänien.

Det är upp till bevis för det svenska skidlandslaget att visa att det finns en återväxt. Och vilket bättre tillfälle finns än under Junior- och U23-VM i Rumänien? 22 svenska åkare är uttagna i truppen, bland andra Jens Burman och Hedda Bångman

Annons

Det är upp till bevis för det svenska skidlandslaget att visa att det finns en återväxt. Och vilket bättre tillfälle finns än under Junior- och U23-VM i Rumänien? 22 svenska åkare är uttagna i truppen.

Under SM-veckan i Piteå var det gott om juniorer och än inte så etablerade åkare som visade upp sig inför den svenska publiken, och straffade en del av eliten. Utvecklingslandslagets Tobias Långberg och juniorlandslagstränaren Martina Höök hade, i samråd med utvecklingsansvarige Lars Selin, en del att fundera på unför uttagningen till JVM och U23-VM i Rumänien den 22 till 28 februari.

– Konkurrensen har varit hård om platserna och vi känner att vi skickar ett slagkraftigt lag till Rumänien, säger Tobias Långberg i ett pressmeddelande.

Det är sex damer och lika många herrar som får chansen att konkurrera om medaljerna i JVM. I U23-VM är fyra av respektive uttagna. I juniortruppen finns bland andra Sollefteås 18-åriga Ebba Andersson (med rötter i Delsbo), som kom hem med två medaljer i hård konkurrens under SM-veckan i Piteå.

– Hon är en stor talang med hög kapacitet. På Skandinaviska cupen i Östersund så blev hon tvåa och vi vet ju vilken hög nivå den tävlingen håller. Jätteförvånad är jag inte, men jag är väldigt imponerad, sade förbundskapten Rikard Grip efter silvret på 10 kilometer klassiskt under SM-veckan, där Ebba slutade tvåa efter Charlotte Kalla.

Läs också: Super-Ebbas tränare: trött på snacket om talang

Det är Dalarna som dominerar antalet uttagna i truppen men från Jämtland finns bland andra Åsarnas Jens Burman som tog bronset på skiathlonen, och Hedda Bångman, Offerdal, som båda visade storform under SM-veckan.

– Det är väl antingen U23-VM eller Tour de Canada som blir målet i slutet av säsongen, sade Jens Burman efter det historiska bronset.

Hedda Bångman, som blev nionde åkare under 10 kilometer klassiskt på onsdagen och en åttonde plats på skiathlonen på söndagen.

– Jag älskar att träna och tävla, särskilt att tävla. Och vinna, jag älskar det, sade hon då.

Läs också: Succéresultat! Hedda Bångman om syskonrivalitet och läskiga sjukdomen

Förutom Jens Burman bidrar Åsarna med en respektingivande rad av unga talanger som följer med till VM-tävlingarna i Rumänien: Marcus Ruus och Simon Lagesson är ytterligare två Åsarnaåkare som får chansen att visa vad de går för, och Gustav Rotvold står med som reserv på juniorsidan.

Även Oskar Svensson, Falun-Borlänge, och Sofia Henriksson, Piteå Elit, som också visade storform under SM, är med i truppen.

Läs också: Elitsatsningen höll på att knäcka talangen - nu är Sofia, 21, tillbaka efter ätstörningarna.

Sofia Henriksson, vars fjolårssäsong förstördes av näringsbrist, har verkligen visat att hon är tillbaka och var bland annat med i stafettlaget som gav Piteå Elit SM-guld.

– Det är superkul att Sofia är tillbaka efter det strul hon hade under fjolårssäsongen. Det är verkligen ett glädjeämne, sade Charlotte Kalla om Henriksson efter SM-stafetten.

VM Damer Junior

Elina Rönnlund, IFK Umeå, Emma Ribom, Kalix SK, Ebba Andersson, Sollefteå skidor IF, Karin Björnlinger, Ulricehamns IF, Jenny Solin, Sollefteå skidor IF, Rebecca Öhrn, Vilhelmina IK

Reserver:

Moa Olsson Vansbro AIK Skidklubb, Sara Wadman IFK Mora SK

Herrar Junior

Filip Danielsson, Garphyttans IF, Viktor Thorn, Ulricehamns IF, Markus Fredriksson, Lycksele IF, Marcus Grate, Täfteå IK, Alfred Buskqvist, IK Stern, Hugo Jacobsson, Falun-Borlänge SK

Reserver:

Gustav Rotvold Åsarna IK (distans), Gustav Aflodal Sundbybergs IK (sprint)

Damer U-23

Hedda Bångman, Offerdal SK, Jonna Sundling, IFK Umeå, Maja Dahlqvist, Falun-Borlänge SK, Sofia Henriksson, Piteå Elit SK

Reserv:

Lisa Vinsa Piteå Elit SK

Herrar U-23

Anton Hedlund, Falun-Borlänge SK, Björn Sandström, Täfteå IK, Jens Burman, Åsarna IK, Marcus Ruus, Åsarna IK, Oskar Svensson, Falun-Borlänge SK, Simon Lagesson, Åsarna IK

Reserv:

Karl-Johan Dyvik Falun-Borlänge SK

Gilla Skidpuls på Faceboook för fler skidnyheter och reportage!

Annons