Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En bragd mot idrottsfysikens alla lagar

Annons

Johan Olsson trotsar idrottsfysikens oskrivna lagar. De som går ut på att en toppidrottare helst bör tävla sig i form. Eller åtminstone ska han/hon tävla kontinuerligt. Sveriges bäste manlige skidåkare tävlar extremt sällan. Ändå blev han på onsdagen än en gång världsmästare.

Den svenske åldermannen snart 35 år gammal, har genom åren trollbundit oss genom många oförglömliga bragdlopp. I Falun svarade han för ett till.

För oss som satt på presskonferensen i tisdags och lyssnade till Olssons utläggningar, inför loppet, skvallrade inget om guld: "Jag är för svag i benen, kan inte trycka på längre", sa han.

I allvarsstund kunde han trycka på som aldrig förr. Benen bar honom uppför Mördarbacken som vore han en ung spelevink. Efteråt erkände han också: "Det var mitt livs bästa fristilslopp".

Tänk att kunna åka när det behövs som bäst. Väl i mål, sittande på varma renskinn med bästa tid, inväntande konkurrenterna, syntes det att här Johan Olsson verkligen var nöjd med sig själv. Han visste: Det här kan bära långt.

Nu räckte det ända fram, kanske delvis beroende på att han startade tidigt och slapp lite av de lösa banor som efteråt än en gång blev skarpt kritiserade. Störste kverulanten var loppets fyra Marcus Hellner som efterlyste salt hela vägen. Calle Halfvarsson stämde in i samma kör. Båda fick för lite fäste, men hade inte vunnit ens med tonvis av salt i banan. Dessutom hade silvermannen Magnificat startnummer 63 och för honom funkade det i alla fall.

Men att banorna inte håller har kritikerna rätt i. Nu saltades Mördarbacken och inför fortsättningen kräver kritikerna: Salta allt och så blir det nog.

För Johan Olsson är VM-guldet hans tionde medalj i OS och VM. Mest minns vi givetvis femmilen i Val di Fiemme, när han ryckte tidigt och sen på hjältens vis höll undan.

Men segern här i Falun var nästan lika stor sett till att han är snart 35 och fick hela december spolierad av en virusinfektion. Det man funderar över blir förstås: Hur bra skulle han inte vara med en helt perfekt träningssäsong utan skador eller infektioner?

Knappast bättre än nu, för den som vinner VM-guld är ju redan bäst.

På presskonferensen efteråt berättade världsmästaren även om de uppoffringar som krävs. Förutom träningen: Under sju veckor i följd har han inte träffat sina barn, naturligtvis på grund av infektionsrisken. Fast den här gulddagen var allt det besvärliga glömt, tillade han.

Vinner han även femmilen på söndag spurtar han dessutom förbi alla våra andra skidkungar genom idrottshistorien. Sixten Jernberg, Gunde Svan och Thomas Wassberg är fortfarande före, men Johan Olsson är dem hack i häl.

Annons