Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett mini-OS avgörs i Östersund redan i vinter: "Målet är 500 deltagare"

En spännande ny tävling dyker upp i vinter – Nordiska ungdomsspelen, med fyra olika grenar som avgörs samma helg i Östersund. "Det blir inte bara svett och snor, utan även lite glitter och glamour", säger Johanna Ojala, längdskidtränaren och SVT-experten som är en av idékläckarna.

Annons

Johanna Ojala i SVT:s Vinterstudio i samband med världscupen längd i Östersund 2015. Nu är hon en av huvudpersonerna bakom Nordiska ungdomsspelen, ett mini-OS för ungdomar som avgörs i Östersund och Frösön i vinter.

– Vi ville skapa ett kul och proffsigt evenemang, lite som Storsjöcupen fast på skidor, där det inte bara är tävling, utan även lite fest, säger Johanna Ojala, som en utveckling av det sloganliknande citatet.

Det var när Johanna Ojala träffade Kjell Lundberg och Peter Berg, som också involverade i Storsjöcupen, som tankarna började gro.

– Det var Kjell som pitchade idén och vi kom in på stortävlingen Nordiska ungdomsskidspelen som arrangerades på Frösön tidigare. Sedan rullade det på, säger Johanna Ojala.

Det för framtiden lite begränsade ordet skid togs bort ur namnet, och de i Sverige mer eller mindre utdöende grenarna nordisk kombination och backhoppning var inte längre aktuella att ingå.

Fyra grenar kommer ingå i den första upplagan av Nordiska ungdomsspelen i vinter – alpint, skidskytte, längdskidor och skidorientering.

I stället kompletterades längdskidor med alpint, skidskytte och skidorientering. Det blir första konstellationen av grenar.

– Men vi får se hur det går, om vi kan utöka i framtiden. Konståkning kanske? Jag vet att det redan finns intresse från skicross, säger Johanna Ojala.

Första upplagan avgörs 24–26 februari, fredag till söndag, med en pampig invigning för alla på fredag kväll och ett party på lördagen. Men även tävlingarna kommer ha lite lekfulla inslag, åtminstone längdskidorna där söndagstävlingen blir en teamstafett i en skidlekbana.

– Det är sådant jag brinner för, skidlek och motorik. En vision för framtiden är att vi skulle kunna ha en skidlek på Stortorget, säger Johanna Ojala.

Hon står nu som utvecklingschef och sammanhållande länk, sedan är klubbar och förbund engagerade för de olika tävlingarna.

Frösö IF arrangerar längdskidor vid Lövsta på Frösön, Östersund-Frösö slalomklubb de alpina grenarna i Gustavbergsbacken på Frösön och sedan avgörs skidskytte och skidorientering på Östersunds skidstadion med Biathlon Östersund respektive Jämtland/Härjedalens orienteringsförbund som arrangör.

Som namnet antyder hoppas man få med deltagare även från grannländerna.

– Vi ska göra en resa för att försöka få med Trönderungdomarna. Det bästa är ju att öppna upp så att man kan mötas och inspireras av varandra över gränserna, säger Johanna Ojala, som konstaterar att marknadsföringen inte riktigt tagit fart än och att anmälan öppnar först en bit in i september.

– Vi får se hur det tas emot, men målet är 500 deltagare nu första året.

Mer info på Nordiska ungdomsspelens hemsida (extern länk)

Annons