Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Exklusivt möte med kungafamiljen

/
  • Prinsessan Estelle var sugen på pannkakan som serverades i Lugnetskolans matsal. Kronprinsessan Victoria och Sofia Hellqvist hade roligt.
  • Egen ackreditering - jajamensan. Prinsessan Estelle var nyfiken och glad.
  • SVT hade sitt Året-med-kungafamiljen-team på plats i Falun. Resultatet får vi väl se runt nyår.
  • Skidprinsen Carl Philip trivdes i funktionärsvimlet.

På torsdagen hälsade hela kungafamiljen på hos några av alla funktionärer som är så viktiga för att allt ska fungera kring skid-VM.
Humöret var på topp, och prinsessan Estelle hoppades på pannkaka.

Annons

DT fick vara med på ett hörn när kungafamiljen mötte några av alla de 1700 funktionärer som ställer upp och arbetar under skid-VM.

På onsdagens kväll var kungen med och invigde skid-VM, med en kort och kärnfull talarstil som borde vara ett föredöme för höga herrar i sådana sammanhang. Då hyllades ju funktionärerna särskilt, men på torsdagen ville kung Carl Gustaf också avlägga ett besök.

Under en halvtimme gick han och övriga familjen runt och pratade med volontärerna som har Lugnetskolan som sitt högkvarter.

– Ideellt arbete är grundläggande för att sådana här arrangemang ska kunna genomföras, sade kung Carl Gustaf när DT fick en kort intervju med honom och drottning Silvia.

Medan barnbarnet Estelle nyfiket skuttade runt och hoppades få smaka på pannkakan som serverades i Lugnetskolans matsal, som sig bör en torsdag.

– Det är roligt att möta alla dessa volontärer. De kommer från 30 länder, men mest är de ju svenskar. Det är ett fantastiskt nätverk, sade kung Carl Gustaf.

Familjen skulle sedan fortsätta upp till skidstadium för att titta på sprinttävlingarna, men kungen ville inte ta ut några segrar i förskott.

– Man har alltid stora förhoppningar på det som möjligen kan hända, det finns alltid en chans, men det är de små nyanserna som avgör, sade han.

– Det är en prestation av alla som tagit sig hit, även om det inte blir några medaljer, sade drottning Silvia.

Tillsammans med kronprinsessan Victoria, prinsessan Estelle, prins Carl Philip och prinsens fästmö Sofia Hellqvist har kungen och drottningen övernattat hos landshövding Maria Norrfalk på residenset.

Prins Daniel ligger nedbäddad hemma med en förkylning, men prins Carl Philip och fästmön Sofia Hellqvist var på plats.

– Nej, det blir nog inget Vasalopp i år, sade Sofia Hellqvist som ju kommer från Älvdalen och glatt kramade om sin gamle idrottslärare Jonas Andersson som arbetar som funktionär under VM.

– Det är roligt att vara på hemmaplan, och jag gillar ju skidåkning, sade Sofia Hellqvist.

Hon konstaterade att det är mycket inför bröllopet. Plötsligt är det ju bara några månader kvar.

Med detta är den officiella delen av kungafamiljens besök över.

– Delar av kungafamiljen kommer tillbaka i flera omgångar under de här dagarna för att titta på tävlingarna, men då är det lite mer privat karaktär, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.