Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fantastiskt svenskt medaljfacit

Annons

Sverige tar medalj varje dag här i VM. Torsdagens silver var väntat. Guldet syntes knappt i fjärran. Kanske hade vi gett Norge en match om Sofia Bleckurs skidor glidit bättre och Maria Rydqvist inte drattat på ändan, men även det känns som ett önsketänkande.

Norge vann och den oförställda glädjen bland tjejkvartetten efteråt hade många bottnar.

Guldet i sig förstås – på OS ifjol blev norskorna utan medalj.

Den monumentala missen med vallan i tisdags när alla norskor hamnade på fel sida tjugostrecket i resultatlistan. Här kom revanschen.

Det tragiska dödsbudet kring Astrid Uhrenholdt Jacobsens bror i Sotji, slog då hårt mot hela det norska laget. Nu var Jacobsen själv med och tog guld tillsammans med sina kompisar. Klart att det också värmde extra.

Stina Nilsson avgjorde silverfighten mot Finland inne på själva målrakan med en patenterad sprintspurt. På det svarade VM-publiken med dagens största bifallsvrål.

Svensklägrets verkliga solskenshistoria handlar om reserven Maria Rydqvist, som halkade in i truppen fem i tolv. Sen var hon 1,7 sekunder från bronset i tisdags och tog nu silver trots en praktfull rova kort efter start. Storyn blir förstås ännu bättre av att Rydqvist under sin skidkarriär även hunnit med att föda två barn.

Sverige bokfördes nu för sin sjätte medalj på lika många tävlingsdagar för längdåkarna. Med tre dagar kvar är det ett fantastiskt facit, speciellt som två av medaljerna är guld.

Fast jag börjar känna oro över att Norge och Sverige dominerar så stort på damsidan. Nu gjorde visserligen Finland en överraskande stark stafettinsats, men var finns Ryssland, Italien, Tyskland med flera? Alltför långt efter, verkar det som.

Herrstafetten är nästa drama. Från sjukbädden återvänder pålitlige startmannen Daniel Richardsson. Han ska växla till Johan Olsson. Sen ska Marcus Hellner och Calle Halfvarsson i nämnd ordning, åka fort nog för att inte bjuda in Petter Northug till en spurtuppgörelse. För där vet vi att norrmannen är nästan oslagbar.

Kring laguttagningen är inte mycket att orda. Möjligen att konkurrens är bra, men att den också ställer till det. Både Lars Nelson och Ida Ingemarsdotter körde startsträckan i Sotji för ett år sedan. Nu fick Ida stå vid sidan om och detsamma väntar Nelson fredag eftermiddag. Fast det här ingår förstås i elitidrottens tuffa vardag, även om de "utslagna" är i toppform.

Om Calle Halfvarssons form vet vi mindre. Falun/Borlänges stolthet var det stora hemmahoppet inför VM. Hittills är han medaljlös. Nu måste han visa färg och överträffa sig själv för att Sverige ska kunna ta ännu ett guld.

Annons