Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hanna Eriksons tuffa väg tillbaka efter stressfrakturen i ryggen

/
  • Hanna Erikson kämpar för att komma tillbaka efter stressfrakturen i ryggen.

Senaste loppet gjorde hon i mars 2014 – sedan dess har en stressfraktur i ryggen stoppat Hanna Erikson.
Men nu ser 25-åringen ljuset i tunneln.
– Jag har lärt mig att lyssna på kroppen, säger hon.

Annons

Den 25-åriga Falutjejen, som tävlar för Åsarna, slog igenom 2009, då hon som 18-åring tog tre medaljer vid JVM och några veckor senare fick debutera i stora VM, där det blev tre starter.

Året efter blev det tre nya JVM-medaljer, bland annat guld i sprint, och även som senior har Erikson nått framgångar, bland annat med dubbla pallplatser i världscupen i sprint.

Men de senaste åren har varit tunga för Hanna. Efter segern i Tour de ski-sprinten i Oberhof dagarna före nyårsafton 2013 uteblev resultaten och hela förra säsongen blev helt spolierad på grund av en stressfraktur i ryggen.

Något som gjorde att hon missade det stora målet, VM hemma i Falun i februari.

– Jag förstod tidigt att det inte skulle bli något tävlande i VM och det var förstås jättetufft.

Var du och kollade på VM-tävlingarna?

– Först kände jag att jag inte ville göra det när jag inte fick tävla själv, men så tänkte jag att när det ändå är ett hemma-VM så måste jag ju dit och titta. Det var kul att uppleva det på plats och det var jättekul att det gick så himla bra.

I våras inledde Hanna Erikson uppbyggnadsträningen för en comeback i tävlingsspåren den här säsongen, men snabbt stötte hon på problem.

– Jag fick ett bakslag med stressfrakturen i ryggen, det gjorde ont igen, och jag tvingades dra ner på träningen. Jag tvingades till och med vila helt i upp emot två veckor, men sedan september har det gått bra.

Vad var orsaken till bakslaget?

– I efterhand kan man väl se att jag tränade för mycket i ett för tidigt skede. Jag ville så mycket, men har insett att jag måste lyssna på kroppen. Det får ta den tid det tar.

Inga tankar på att ge upp karriären?

– Det är klart att man tänkt tanken, men jag känner att skidåkningen är för rolig och att jag inte vill ge upp. Jag vill se vad mitt max är och komma tillbaka till minst den nivå jag var på innan skadan.

På vilken träningsnivå ligger du i dag och när kan du vara redo för en comeback?

– Jag kör tre–fyra distanspass i veckan och även några distanspass på två timmar. Jag har ännu inte gått på snö och det jag tänker inte stressa fram något, men jag hoppas kunna göra någon tävling den här säsongen.

LÄS ÄVEN: Hanna Erikson missar skid-VM

LÄS ÄVEN: Dalaåkare segrade i Tour de ski

LÄS ÄVEN: Glada OS-besked för dalaåkare

Annons