Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ida Ingemarsdotter gör sin bästa tävlingssäsong: Jagar 24:e SM-medaljen i Piteås klassiska millopp

/
  • Ida Ingemarsdotter, Åsarna IK, gör sitt 22:a tävlingslopp för säsongen när SM-veckan inleds i Piteå. Sett till jämnheten internationellt har hon nog aldrig varit bättre.
  • ”Jag kör en individuell tävling och stafetten i SM, men står över sprinten. Jag gör det valet för att komma maximalt förberedd till nästa veckas världscupsprint i Drammen”, säger Ida Ingemarsdotter.

Ida Ingemarsdotter jagar sin 24:e seniormedalj när SM-veckan inleds med 10 kilometer klassiskt. Ambitionerna är höga.
– SM är alltid SM. Så klart vill jag slåss om medaljer, säger hon.

Annons

Säsongen är hennes bästa så här långt. Hon är sjua i sprintcupen och nia i världscupen totalt. OS-guldet från Sotji, (2014) och VM-guldet från Oslo, (2011) slår givetvis ut allt annat sett till enstaka tävlingar. Men över en hel vinter har hon aldrig varit bättre.

– Min jämnhet är styrkan. Givetvis drömmer jag ändå om att ha ”den där dagen”. Underförstått: När allt stämmer och den riktiga fullträffen kommer.

Hon ser gärna att det sker i Piteå när SM-veckan börjar med 10 kilometer klassiskt.

– Jag vill åka fort på onsdag, men Charlotte Kalla och många med henne blir svåra. Min egen formkurva är dessutom diffus.

SM-veckan: Här är allt du behöver veta inför folkfesten: "Det ser väldigt bra ut"

Hennes säsong är olik många tidigare vintrars. Efter premiären i Bruks, som gick väldigt mycket i dur, började världscupen och från 3 december och framåt var Ida på resande fot 47 dygn i sträck.

När hon förra måndagen äntligen kom hem till villan i Östersund igen, skrek kroppen efter vila.

– Tveklöst var det skönt att få sitta ner i sin egen soffa och slappna av. Jag har ändå gjort 21 tävlingar sedan premiären i november, summerar hon.

Kroppen fick ändå inte som den ville. Totalvilan uteblev. Ida iscensatte ordinär grundträning, vilket varit eftersatt under två månaders intensiv tävlingsperiod inklusive Tour De Ski.

– Jag har kört två pass per dag, inte så tufft, men många längre träningsrundan den senaste veckan.

Hon stod över den senaste helgens WC-lopp, just för att få återhämtning. I SM blir det också bara två tävlingar. Onsdagens 10 kilometer klassiskt och torsdagens stafett, sen åker hon hem igen och börjar ladda för nästa veckas sprint i norska Drammen.

– Det är tråkigt att stå över sprinten i SM, men en lång sprintdag tär på krafterna och jag vill satsa vidare på världscupen, både i sprint och totalt. Klarar jag av att vara bland de tio bästa i totalcupen vid säsongsslutet är jag jättenöjd.

Den internationella tävlingsdelens andra halvlek går inte av för hackor den heller. Drammen, Holmenkollen, Stockholm, Falun, Lahti och en tour i Nord Amerika kommer slag i slag.

– Jag måste tänka klokt för att hålla hela säsongen, anser Ida.

I torsdagens SM-stafett åker hon där lagledningen placerar henne.

– Åsarna har anmält två damlag. Vi är sju tillgängliga tjejer och det finns många duktiga till förstalaget. Får jag välja vore det förstås extra kul att få köra slutsträckan.

Till Piteå anlände Ida Ingemarsdotter måndag kväll. Hon åkte banorna tisdag förmiddag och kände trivsel:

– Det snöar just nu, (tisdag lunch). Banorna är delvis ombyggda, de är fina och utslagsgivande. Jag ser fram emot mina två tävlingslopp, säger Ingemarsdotter.

SM-festen i Piteå: är du på plats? Lägg in dina bilder och kommentarer här!

■■ Håll koll på ditt favoritlag – få pushnotiser när vi skriver om Östersunds FK, Östersunds IK eller Jämtland Basket. Ladda ner ÖP:s nya app till Iphone eller Android. Följ dessa länkar för LT:s app, Iphone eller Android.

Annons