Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingemarsdotter gipsad i fyra veckor

/
  • Ida Ingemarsdotter har stått högst på pallen i både OS och VM.
  • Ingemarsdotter, som är född i Sveg och tävlar för Åsarna IK, har bland annat vunnit stafettguld i OS i Sotji.

Ida Ingemarsdotter, Åsarna IK, tvingas gå gipsad i fyra veckor efter ett fall. Nu tvingas hon modifiera försäsongsträningen för att hålla i gång medan handen läker.

Annons

Det var under skidträning i svåra ljusförhållanden på Sognefjellet i norska Jotunheimen i förra veckan som OS- och VM-vinnaren föll och skadade handen. Men det dröjde flera dagar innan hon på tisdagen gipsades på grund av en fraktur i ringfingret.

– Jag lyckades ramla helt enkelt. Jag trodde från början att det inte skulle gå sönder någonting, men när svullnaden inte gick ner gick jag till läkaren och då var det en fraktur, säger Ingemarsdotter.

På grund av det dåliga vädret fick undersökningen vänta. Ingemarsdotter kom tillbaka till Sverige under helgen och kunde då inte använda fingret. Efter ett besök hos sjukgymnasten skickades hon på vidare undersökning där brottet bekräftades.

Under tiden har hon ändå kunnat träna. Fingret har legat rätt och hon har inte haft speciellt ont, menar hon. Nu blir träningen dock lidande på grund av gipset.

– Nu blir det väl lite begränsat eftersom man inte kan använda stavar. Det blir som att försöka bygga ihop bra träning där man får fokusera mer på löpning, cykel och armcykel, säger hon och fortsätter:

– Det är ingen idé att försöka forcera för mycket. När man har något som ska läka ska man inte vara där och bråka för mycket.

Ida Ingemarsdotter tror dock inte att skadan kommer att påverka henne i det långa loppet. För några år sedan drabbades hon av en fraktur i handleden i augusti och det påverkade inte resultaten under säsongen. Eftersom det här händer tidigt på försäsongen bör det inte ha någon effekt, istället gäller det att tänka positivt, menar hon.

– Jag har ju varit skadad förut och det gäller att ha fantasi i det man gör nu. Visst hade man gärna kunnat träna fullt ut men jag försöker tänka positivt. Man får se en möjlighet att träna extra på det man kanske inte får så mycket av annars, säger hon.

I övrigt har träningen inför nästa säsong börjat bra. Ingemarsdotter känner att hon har kommit i gång ordentligt och i slutet av maj var hon endast sex sekunder efter Charlotte Kalla i Vildhussen-loppet i Ragunda. Om fyra veckor hoppas hon kunna komma i gång till hundra procent igen.

– Jag har ju gjort illa mig tidigare och om man kan se positivt på det tråkiga och träna på ett annat sätt så kan man faktiskt gå lite vinnande ur det, säger Ingemarsdotter.

Annons