Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingemarsdotter i lång intervju: "Det är en självklarhet att man stöttar de som behöver stöttning"

/
  • Åsarnas Ida Ingemarsdotter har haft en fantastisk inledning på säsongen. Nu siktar hon på Lillehammer till helgen.
  • Ida Ingemarsdotter tröstar en knäckt Heidi Weng efter att hon åkt fel på sista varvet och därmed missat pallplatsen i Ruka.

Ida Ingemarsdotter är i storform. Men det var inte självklart att det var längdskidorna hon skulle satsa på. Här berättar hon om valen, sommarens skada och hur viktigt det var att stötta en ledsen kollega.

Annons

Åsarnas Ida Ingemarsdotter har haft en succéstart på säsongen: tvåa i femkilometersjobbet i Bruksvallarna, trea på 10 kilometer fristil, femma i världscupssprinten i Ruka, trea på fem kilometer och fyra i jaktstarten på tio kilometer. Till helgen väntar skiathlon i Lillehammer och beroende på dagsformen där kan det också bli stafett på söndagen. Om hon fortsätter som hon gjort kommer det att gå galant.

– Det känns bra tycker jag, det har känts bra i kroppen. Det är ingen superduperformkänsla men det känns stabilt och jag har lyckats få ut det på de tre tävlingarna i helgen (Ruka reds. anm.), säger Ida Ingemarsdotter som är hemma i Östersund och har några dagar ledigt innan det bär av till grannlandet.

Hon hann med det hon lovade i Vinterstudion i helgen: glögg och en brasa hemma i soffan i Östersund. Och minnet från Ruka, där hon fick bära den eftertraktade gula ledarvästen för första gången, är speciellt.

– Det var kul måste jag säga. Det är inte så många som får möjlighet att åka i den gula ledarvästen i sin karriär, jag har ju kört med röda sprintvästen, men det här kändes bra, säger hon och menar att det inte innebar någon ytterligare press i sig.

– Jag blev mest peppad av det. Det var kul att få dra på sig den där västen som man drömt om i flera år. Jag ska försöka få ha den på mig fler gånger, fortsätter hon.

Helgen i Ruka gav stor utdelning för Ingemarsdotter medan storfavoriten Charlotte Kalla inte riktigt lyckades och var missnöjd med skidorna. Ingemarsdotter hade en annan upplevelse.

– Jag tycker man lyckades få till det bra under fötterna under förutsättningarna. Jag visste att man inte skulle ha bergbett, det var att försöka åka så gott det gick. Jag tycker att jag lyckades lösa det på ett bra sätt.

Helgens snackis blev stackars Heidi Weng, som åkte fel på söndagen och körde in i mål i stället för att åka det sista varvet. Norskan var förkrossad, och svenskorna var framme och tröstade.

– Med mina värderingar är det en självklarhet att man stöttar de som behöver stöttning. Det var jättetrist att hon skulle köra fel. Man vill ju att tävlingen ska avgöras som vanligt och att det inte ska ske sådana saker. Det blev en tankevurpa för henne där.

Ingemarsdotters träningssäsong avbröts också av en vurpa, men en fysisk sådan. Hon bröt handen efter ett fall under träningslägret i Norge i juni och fick gå gipsad. Det blev nära tio veckor då hon fick anpassa träningen, och det kan vara en anledning till att säsongen börjat så bra.

– Jag kunde prioritera att bibehålla det jag hade i muskelstyrka och jag tror jag lyckades med det. Sen när skadad måste man köra på ett annat sätt och det tror jag har varit positivt, säger hon.

Ida Ingemarsdotter har alltid åkt längdskidor. Men när hon var liten var det inte självklart att det var det som gällde. Hon sysslade även med fotboll, alpinåkning och dans, och valet i slutändan stod mellan längd och alpint. Egentligen var det roligare med alpint.

– Skidåkningen har alltid legat lite närmare hjärtat och när man är härifrån har man ju åkt mycket på vintrarna, både alpint och längd. Sen var längden närmare till hands, Det var väl tillfälligheter som avgjorde för jag tävlade i både alpint och längd när jag var liten men kanske hade lite mer framgång på längdsidan.

Om du hade satsat på alpint i stället - hade du varit på samma nivå som du är i dag på längdsidan?

– Ingen aning, ja kanske. Det är svårt att gissa men jag tror jag hade satsat för att försöka nå dit. Det är väl så jag ser det, att man har vissa kvalitéer som gör att man kanske hade varit där.

Hon gissar att hon ligger närmare 200 resdagar om året. Sambon Anders Niemi är vallare och är med på tävlingarna, vilket underlättar relationen, men det är svårt att ha ett normalt socialt liv under en elitidrottskarriär.

– Man kanske inte är den bästa att hälsa på vänner och släkt så det blir en del telefonsamtal och sen blir det klumpvis att man får träffa dem under vissa perioder. Man får det sociala i landslaget och de närmaste vännerna vet hur ens liv ser ut, och de relationerna är så bra så man har en bra kontakt utifrån det liv man lever. Och när man väl har tid ser man till att ses, säger Ida Ingemarsdotter.

April månad är det oftast semester och det är då det går att styra sin vardag på ett någorlunda normalt sätt. Sedan drar träningen i gång i maj. När beror på hur kroppen mår efter en hård säsong. Just nu ligger återhämtningen på en halv eller en dag i veckan, i övrigt är det träning varje dag som gäller. När hon inte tränar och tävlar är det mycket som ska ordnas hemma.

– Det är mycket som ska ordnas när man kommer hem med post och sådant. Jag trivs ute i naturen, att odla lite och plocka bär i skogen. Friluftsliv är något man alltid kommer att uppskatta, och att komma ur träningskläderna ibland.

Det blir också en del utförsåkning, men inte under säsongen utan främst på vårkanten. Säsongen har just börjat och då är det tävling som är i tankarna. I helgen hoppas Ida kunna prestera på samma nivå som hon gjorde i Bruksvallarna och Ruka.

– Jag ska försöka göra ett bra och stabilt lopp och hänga med där framme. Eftersom det är masstart måste man vara bra med och kan det gå jättebra och lite sämre beroende på dagsformen.

Det sammanfattar också målen för säsongen. Eftersom det inte är några mästerskap den här säsongen är det världscup och tourerna, som Tour de Ski, som är största målsättningarna. Och Stockholmssprinten, som är tillbaka på programmet i vinter.

Just nu går det bra för Ida Ingemarsdotter, men det har funnits tillfällen då det inte varit så muntert, och då är pressen utifrån stor. Men det är något hon har lärt sig hantera.

– Man har börjat lära sig hantera media. Sen läser man inte så mycket av det som skrivs. Det kan väl alltid drabba alla att det blir fel vinkling på det man försöker uttrycka när det kommer till media och det är något man lär sig på resans gång. Det är learning by doing, säger hon.

Främst är det den egna känslan hon fokuserar på när det inte går som det är tänkt.

– Man pratar om placeringar men ibland är det bättre att prata om känslan man haft under loppet. Även om man gjort ett superlopp kan det vara andra som också gjort det och då syns det inte i resultatlistan.

– Då är det väl frustration man känner. Samtidigt vet man att det är så små marginaler som skiljer ett bra resultat från ett sämre. Man lär sig med åren att nyansen mellan ett bra och ett dåligt resultat, fortsätter hon.

Än så länge funderar hon inte så mycket på vad som händer den dag hon slutar. Men det finns en tanke om att fortsätta på samma spår som hon slagit in på.

– Jag har lite funderingar. Jag har ju pluggat idrottsvetenskap och är nästan klar. Jag trivs med att röra på mig så att på något sätt få jobba med rörelse träning känns bra. Vi får väl se vad livet säger den dag man lägger av och vad man får för erbjudanden. Den dagen kommer att bli spännande för man lever så inrutat kring idrotten idag.

Många elitidrottare vittnar om just det, att det är svårt när den största delen av livet, som det lagts otaliga timmar, veckor och år på, försvinner.

– Skidåkningen har ju varit mitt arbete de senaste tio åren. Så det kommer säkert bli en omställning att börja leva ett normalt liv och vara hemma och att inte allt handlar om att man ska prestera idrottsresultat varje helg men det är inget man funderar på daglig dags. Men den dagen tar vi när den kommer, säger Ida Ingemarsdotter.

---

Fakta Ida Ingemarsdotter:

Född 26 april 1985

Hon växte upp i Sveg med mamma Ewa och pappa Ingemar

Favoritplatsen för träning är Härjedalsfjällen

Hon talar svenska, engelska och tyska

Bor i Östersund, kommer från Sveg

Växte upp med skidor på fötterna men höll också på med utförsåkning, fotboll, orientering och dans.

Gick skidgymnasiet i Mora

Meriter i urval:

Första internationella tävlingen: FIS Nordic Junior World Ski Championships i Stryn 2004 då hon slutade tvåa i fristilssprinten. Samma år tävlade hon för första gången i VC i Stockholm

OS-medaljer: 2 (lag

VM-medaljer: 7, varav 1 vinst

Världscupsstarter: 131

Världscupspallplatser: 8, varav 2 vinster

Läs också:

Skidguiden: se alla resultat och TV-tider från världscuperna

Skrällen tar plats i skidlandslaget - här är hela truppen

Ingemarsdotters formbesked - ska hem till Östersund och tända en brasa

Dubbelt svenskt på pallen när Johaug vann stort

Skadan och gipset gjorde världsstjärnan till en bättre åkare

Annons