Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen oro i Bruksvallarna efter beskedet om flytt av skidpremiären: "Påverkar inte så mycket"

/
  • Stugbyägaren Sten-Olof Hoflin (lilla bilden) oroar sig inte för att Bruksvallarna delvis förlorar skidpremiären.

Skidpremiären är inte exklusivt Bruksvallarnas längre. Vartannat år kommer arrangemanget hållas i Gällivare. – Det är viktigast att behålla skidtraditionen menar stugbyägaren Sten-Olof Hoflin.

Annons

Bruksvallarna har mottagit bidrag om 20 miljoner kronor från Länsstyrelsen, Härjedalens kommun och Tillväxtverket för att säkra snötillgången inför säsongen. Nu förlorar de sin exklusiva ställning som arrangör och Gällivare kommer att stå som värd för både premiären och SM vartannat år.

LÄS MER: Klassiska Bruksvallarna förlorar skidpremiären – flyttas till Gällivare

Sten-Olof Hoflin äger Lullens stugby i Bruksvallarna och har varit involverad i satsningarna kring skidanläggningen. Han känner dock ingen oro inför beskedet att skidpremiären ska fördelas på fler orter.

– Det påverkar väl inte så mycket. Jag är tämligen säkert på att vi får vår del. Det enda som påverkas är uppmärksamhetsvärdet men vi kommer att ha våra försäsongsåkare här ändå. Det finns skidåkare så det räcker åt oss också, säger han.

Han menar att det kan vara bra att fördela tävlingarna över flera orter eftersom det viktigaste enligt honom är att skidtraditionen som finns i Sverige upprätthålls och att ungdomar fortsätter att åka skidor.

– Vi har ett bra namn i Bruksvallarna. Vi har tidig snö och vi har en extra säsong innan jul. I min lilla stugby kommer jag nog att ha folk ändå.

Under 2013 och 2014 investerade Bruksvallarna sammanlagt åtta miljoner kronor. En ny anläggning för kanonsnö har byggts och arbetet med att skapa en så kallad homologiserad tävlingsbana inleddes. Det innebär att banan ska bli godkänd för FIS-tävlingar, vilket kommer att bli ett krav för att arrangera tävlingar inom några år.

Syftet med bidraget om 20 miljoner kronor och den treåriga satsningen var att kunna investera inför OS-året 2018 och säkra snötillgången tidigt på hösten. Men bidraget är inte kopplat till SM eller skidpremiären och utvecklingsplanen och kommer därför inte att påverkas av flytten av arrangemangen.

– Bidraget är inte alls kopplat till det utan det är för att långsiktigt utveckla anläggningen, säger Sten-Olof Hoflin.

LÄS MER:

Snöbrist i snösäkra Bruksvallarna

Längdsporten måste tänka om – snöbristen stressar livet ur oss

Bruksvallarna klarar skidpremiären - öppnar på måndag för träning och motion

Miljonsatsning på Bruksvallarna

För fler skidnyheter och reportage: gilla Skidpuls på Facebook!

Annons