Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jättelopp av Olsson: "I form klarar man mycket"

/

Det krävs mer än en gyllene länk för att ta VM-guld i stafett. Ett nytt fantomlopp av Johan Olsson räckte inte för att vinna herrstafetten i Falun.
– Stafett handlar om guld. Det ska man inte hymla med. Jag är nöjd, men jag hade varit mer nöjd med guld, sade Olsson.

Annons

Uppgiften var att försvara OS-guldet från Sotji förra året. Och nykorade världsmästaren Johan Olsson gjorde sitt och bjöd på en ny uppvisning inför ett publikdignande Lugnet. Han gick som sjua ut 20 sekunder efter täten på den andra sträckan. Under sin bejublade klassiska mil hann han föra Sverige till ledning och ge Marcus Hellner lite mer än sex sekunders marginal till Frankrike och – vad viktigare var – 14,1 till Norge och Anders Gløersen.

Olsson var över halvminuten snabbare än Didrik Tønseth och vräkte på i samma enorma tempo som då han svepte hem VM-guldet på 15 kilometer.

– Jag kände att jag hade kontroll. Det var inte "all out", det var det inte, sade Olsson.

– Jag behövde inte gå hela vägen för fullt. Är man i form så klarar man av mycket och när man väl är här så vill man ju göra så mycket man kan.

Olsson fick med sig fransmannen Maurice Manificat under resan. Han var bara sex sekunder långsammare än Olsson och bäddade för det franska bronset. Tønseth maldes sönder av Olssons tempo och släppte sista gången uppför lilla Mördarbacken.

– Manificat gick så bra och hade så bra skidor så jag fick hjälp från början, fick som en språngbräda i början.

– Det är inte svårt att göra sitt eget lopp, men det är klart att man får med sig folk. Det är bara att strunta i det. Jag försökte hålla koll på Italien också som hade Pellegrino på sista sträckan. Jag kände att jag måste göra en bra sträcka för att säkra medalj.

Marcus Hellner orkade dock inte förvalta försprånget han fick av Olsson. (TT)

Annons