Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jens Burman ersätter Calle Halfvarsson i Tour de Ski

/
  • Jens Burman, Åsarna IK, är inkallad under blågul flagg för att köra Tour de Ski med start på nyårsdagen.

På Juldagen ringde förbundskapten Rikard Grip upp skidåkaren Jens Burman i Åsarna. Budskapet var enkelt: "Packa väskorna. Du ska åka Tour de Ski".
– En sådan chans säger man inte nej till. Det här blir spännande, säger Burman på telefon från Schweiz.

Annons

När det svenska toppnamnet Calle Halfvarsson tvingades lämna återbud för ytterligare en sjukdom, gick frågan alltså till Jens Burman från Rätan och Åsarna.

– Jag vill nå världseliten. Vad kan då vara bättre än att börja möta de allra bästa redan nu, säger 21-åringen, som inte räds den tuffa utmaningen.

– Naturligtvis lär jag få svårt att kunna göra något bra resultat i sammandraget. Men i någon eller några etapper hoppas jag kunna vara med och fajtas lite grann i vart fall.

Han har kunnat träna på bra under hela december och i jul. Nu väntar dessutom några fina träningsdagar på plats i schweiziska Lenzerheide på hög höjd, (1 450 meter), där Touren inleds fredag-söndag.

När Sporten nådde Jens Burman sent söndag kväll kuskade han omkring på de schweiziska alpvägarna. Han hade då rest hela dagen och bara en dryg timmes bussfärd återstod innan han fick krypa ner i den hägrande hotellsängen.

– Jag får i första hand ta det här som en nyttig erfarenhet, fortsätter Jens sitt resonemang kring det som väntar.

Så ser även Rikard Grip på uttagningen. Till TT sa han på söndagen:

"Jens är en framtidsman som bland annat under Lillehammers världscuphelg visade spännande takter. Tour de Ski blir en bra investering för honom."

Jens Burman är 21 år. Även om han i de här sammanhangen är en orutinerad debutant, så finns viss rutin från andra stora internationella tävlingar. På JVM i Val Di Fiemme tog han exempelvis silver på 10 klassiskt för två vintrar sedan. Och ifjol på VM för 23-åringar, var han 7:a och 8:a på de individuella distansloppen.

– Jag ser framför allt fram emot de klassiska masstartsloppen. Det är i klassiskt jag trivs bäst, inte minst tekniskt, förklarar han.

Men Touren är så mycket mer än bara klassiska distanslopp. Här vankas både fristilslopp och sprinttävlingar. De korta loppen är inte Jens Burmans främsta gren, men han ska naturligtvis köra alla etapper som väntar.

– Absolut, är det en Tour så är det bara att köra på.

Om den avslutande monsterbacken, klättringen uppför slalombacken i Val Di Fiemme, vet han inte så mycket.

– Men man lär väl fort bli varse vad det handlar om, säger han lite filosofiskt.

Tour de Ski startar i Lenzerheide, Schweiz, på nyårsdagen och avslutas i Val di Fiemme i Italien nio dagar senare.

Annons