Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Johaug skadad efter löptur och Björgen kämpar med skadeproblem: "Nya erfarenheter för mig"

Längdgiganten Therese Johaug har fallit och skadat sig i samband med en löptur – för tredje gången på mindre än ett år.
– Jag måste passa mig framöver, säger hon till norska Dagbladet.
Samtidigt berättar Marit Björgen att hon kämpar med skadeproblem.

Annons

Therese Johaug föll på träning - igen. Samtidigt kämpar Marit Björgen mot skadebekymmer.

I juli 2015 föll hon under en löptur i Seiser Alm och bröt pekfingerbenet i ena handen. Resultatet blev inopererade skruvar och blotta tio dagars rehabilitering. Men i september, under ett träningsläger i italienska Livigno, föll hon återigen och tog emot sig med andra handen. Efter röntgen kunde läkarna konstatera att hon hade en spricka i högra handens ringfinger.

Ändå var hon i sitt livs form när vintersäsongen drog igång: ett vittne om vilken förmåga hon besitter, 27-åringen från Dalsbygda.

Men förra veckan var oturen framme igen för Therese Johaug. Under det norska landslagslägret på Sognefjell föll hon återigen. Denna gång dock utan att bryta några ben. Däremot var norskan rejält blåslagen och uppskrapad men hon lugnar fansen:

– Jag har fått några skrubbsår här och där men det är inte så farligt. Man får sig en liten chock när det händer. Nu gick det bra men jag måste försöka undvika nya fall framöver, jag vill inte stå på huvudet fler gånger, säger norskan till Dagbladet.

Och det är inte konstigt att hon inte vill ha fler träningsavbrott. I år ökar konkurrensen ytterligare när Marit Björgen, tiofaldig OS-medaljör med 22 VM-medaljer och fyra vinster av totala världcupen, kommer tillbaka efter mammaledigheten. Björgen bekräftar dock att hon inte tränar lika mycket som sin landsmaninna, av naturliga skäl.

– Det är ju naturligt. Therese har inte barn och alltså mindre att ta hänsyn till. Därför måstejag träna smartare och bättre när jag väl tränar, säger Björgen till Dagbladet.

Hennes träningsmängd har tidigare varit bland de högsta i laget. Säsongen 2014/-15 uppgav hon 85 timmar i maj, 103 i juni och 93 i juli.

Men nu har hon också ett nytt problem som hon aldrig behövt kämpa mot tidigare. Björgen uppger att hon har hamnat i en ond cirkel efter comebacken och kämpar mot smärtan efter en överbelastning av musklerna i höften i slutet av mars.

– Det här är nya erfarenheter för mig. Jag har nästan aldrig haft skador tidigare i karriären, säger hon och fortsätter:

– Jag kan inte träna helt normalt och måste cykla och simma en del framöver. Det är löpningen som är värst. Jag har inte sprungit mycket men kroppen ändrar sig ju efter en graviditet.

Hon kan inte säga när det blir en "riktig" comeback. Hon har fått avstå två tävlingar där hon skulle varit med och vill undvika att hon måste lämna återbud igen.

– Förhoppningsvis blir det rullskidstävling i augusti men jag lovar inget. Vi får se, säger Marit Björgen.

För fler nyheter om skidor och vintersport: Gilla Skidpuls på Facebook !

Annons