Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kalla talar ut efter otäcka hjärtbeskedet: "Varit många olika undersökningar"

Charlotte Kalla klappade igenom totalt i världscupspremiären förra helgen. Sedan dess har frågorna varit många, men i dag kom beskedet att hon drabbats av förmaksflimmer – ett hjärtfel.
– Det är inget som jag har upplevt tidigare och jag förstod inte vad det var som hände under tävlingen, säger Kalla om hur hon upplevde situationen i Ruka.

Annons

I dag kom beskedet om orsaken till Charlotte Kallas genomklappning i värlscupspremiären i Ruka, Finland, där Sveriges skiddrottning slutade 75:a av 79 startande åkare.

Efter att ha träffat medicinska specialister visade det sig att hjärtproblem låg bakom problemen, och att Kalla hade drabbats av förmaksflimmer. I en intervju med SVT talar Kalla nu själv ut om det som hänt.

LÄS MER: Orsaken till Kallas genomklappning – hjärtproblem: "Det blev en chock"

– Jag mår bra. Det känns väldigt skönt att ha genomgått en grundlig undersökning och snabbt få besked om att jag kan återgå i normal träning, säger Kalla till SVT.

SVT: Vilken typ av tester har ni gjort?

– Jag har belastat väldigt tufft och känt att det har fungerat bra. Det har varit många olika undersökningar. Det rent medicinska vill jag inte gå in på för det kan ”Pliggen” (landslagets läkare Per Andersson) bättre.

SVT: Vad säger du om att du drabbades av förmaksflimmer?

– Hjärtat är ju en central del. Men jag har inte känt mig så orolig eftersom jag har haft en så bra uppbackning. Det är inget som jag har upplevt tidigare och jag förstod inte vad det var som hände under tävlingen. Jag har inte känt av det sen jag gått i mål. Det har varit väldigt skönt att känna sig normal. Det behöver inte betyda att jag kommer uppleva det här fler gånger i min karriär.

SVT: När märkte du av det under loppet?

– Efter 2,5 kilometer blev jag helt kraftlös, kunde inte få fast skidorna eller forcera backarna som jag önskade. Det var en väldigt frustrerande känsla. Jag var väldigt trött efter uttömningen, men det har känts normalt i övrigt.

LÄS MER: Sanna Svanebo efter beskedet om Kallas hjärtproblem: "En förklaring till hennes prestation i världscuppremiären"

SVT: Hur har de senaste dagarna varit för dig?

– Det var jätteskönt att få snabbt svar och en stor trygghet i hur det medicinska teamet agerade efter att jag gick i mål. Jag känner mig väldigt väl omhändertagen, säger Kalla till SVT.

SVT: Vad händer nu den närmaste tiden? Ni har pratat om att revidera tävlingsplanen?

– Jag fick beskedet för bara en timme sen och nu ska jag landa i det. Sen får vi se vad som är klokast, jag vill inte tänka för kortsiktigt. Mitt stora mål är VM i Lahtis och vi ska lägga upp en plan som passar.

SVT: När är du tillbaka i tävling och kör för fullt?

– Det är såna bitar vi får kolla på nu framåt. Vi ska sätta oss ner och fundera.

Annons