Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kalla tog fjärde medaljen – efter mäktig upphämtning

/

Det såg ut som om det skulle bli ett nytt Sotji-ras.
Men Charlotte Kalla kom igen och belönades med brons på 30 kilometer klassisk stil när hon tog sin fjärde medalj i VM i Falun efter en mycket mödosam färd.
– Jag är otroligt stolt över vändningen som jag gjorde, sade en mycket nöjd och mycket trött Kalla.

Annons

Therese Johaug stod i en suverän klass för sig på Lugnet. Bakom henne utspelades dramatik på tung nivå med Charlotte Kalla i huvudrollen. Drygt halvvägs blev det tvärstopp för Kalla andra gången uppför Mördarbacken.

På något outgrundligt sätt lyckades hon inte bara återhämta sig, utan även inleda en jakt som slutade med ännu en VM-medalj.

Johaug vann med nästan minuten före Marit Bjørgen, som kom tillbaka starkt efter att ha haft dåliga skidor första halvan – och drygt 1,5 minut efter Johaug säkrade Kalla bronset med 24 sekunders marginal till finländskan Kerttu Niskanen.

– Jag vet med mig att det kan vara en berg-och-dalbana, det kommer svackor. Det är bara att fortsätta bita i, sade Kalla.

Några Sotji-tankar, då hon föll som en sten efter en mil på OS-tremilen och slutade 34:a, fick hon inte.

– Nä, sånt får man inte tänka på. Det blir inget bra.

– Jag har varit med om liknande svackor tidigare. Men jag har inte kunnat vända en tremil på det här sättet tidigare.

I den lilla klungan bakom norskorna tog Kalla återigen kommandot. Utmärkt glid hjälpte henne att få en lucka på stadion inför det sista femkilometersvarvet.

– Då såg jag min chans att köra.

Att Kalla dessutom råkade ut för två fall stoppade inte hennes färd mot bronset. Kallas guld på favoritdistansen 10 kilometer fritt värderar hon förstås högst i VM. Men bronset blev en skön punkt på hennes medaljrika VM.

– Det var väldigt skönt att komma in på upploppet och känna att jag bärgat min fjärde medalj. Det var inte samma alerta ben som tidigare i VM, det här bronset värderar jag högt.

– Fyra medaljer hade jag inte riktigt trott på. Den här säsongen har varit lite upp och ner. Jag har verkligen fått ut max på alla fyra lopp som jag har gått. Det ger ett gott självförtroende för framtiden. Och vändningen som jag lyckas med i dag, det visar på mental styrka. (TT)