Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kontroversiellt beslut upprör skideliten – stakning ska delvis förbjudas

FIS förbjuder stakning inom vissa zoner i loppen. Nu rasar stjärnorna mot beslutet som kom under tisdagen.
"Som att säga till en störtloppsåkare att han inte får stå i fartställning", säger Johan Olsson till SVT.

Annons

Johan Olsson anser inte att det nya beslutet om stakningsfria zoner är ett bra sätt att

För två veckor sedan kom ett förslag från Internationella Skidförbundet: för att bevara den klassiska grenen inom längdsporten borde stakningen bara tillåtas till viss del.

Nu har beslutet kommit. FIS valde att införa stakningsförbud i vissa zoner av banan under tävling. Det väcker ilska hos de aktiva, framför allt hos de norska herrarna.

– Ska man stärka den klassiska åkningen så handlar det om på vilka orter man lägger de klassiska loppen. Att säga till en längdåkare att man inte får staka vissa sträckor är som att säga till en störtloppsåkare att han inte får stå i fartställning på vissa ställen, sa svenske skidstjärnan Johan Olsson till SVT i förra veckan.

På den norska sidan har stjärnorna försökt att påverka FIS genom humor, gliringar och mörka profetior, och det var rejält upprört efter att beslutet kom på tisdagen.

– FIS skjuter sig själva i foten, säger Petter Northug till norska Dagbladet, och kollegan Martin Johnsrud Sundby fortsätter:

– Problemet är överdrivet. Stakning är en spännande utveckling av längdåkningssporten säger han.

Den norske tidigare världsmästaren Thomas Alsgaard jämför beslutet med när skateförbudet infördes i skejtandets barndom på 80-talet.

– Jag ska ärligt säga att jag skrattade när jag läste om förslaget. Det blir som att gå tillbaka till 1980-talet när de introducerade zoner för skateförbud, säger han till Dagbladet och fortsätter:

– Den gången hade inte åkarna några alternativ. Det har de med långlopp idag.

Beslutet är alltså taget trots kritiken och nu saknas bara ett formellt godkännande av regeländringen av FIS styrelse. En av anledningarna till varför FIS ville införa stakningsfira zoner handlar om att åkarna ska "tvingas" till att använda fästvalla, som ett led i att "rädda" den klassiska stilen. Argumenten som framförts av de aktiva har inte bitit på FIS och beslutet togs enhälligt. Frågeställningen handlar nu snarare om huruvida förbudet kommer att ge någon effekt.

Annons