Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Legendaren ryter ifrån – nya tekniken förstör sporten

/
  • OS- och VM-medaljören Torgny Mogren är bekymrad för den klassiska åkningens framtid.

Skidhjälten och Åsarnaprofilen Torgny Mogren ser på den klassiska åkningen och förfäras över utvecklingen. Stakningstekniken riskerar att helt förstöra den klassiska sporten, menar han.

Annons

De klassiska loppen har fått en annan karaktär än när Torgny Mogren och Gunde Svan var bland världseliten. I dag stakar allt fler elitåkare under längre och längre sträckor, och det på bekostnad av bentekniken.

– Nu ska ju i stort sett den klassiska tekniken bort när stakningen kommer, då finns det ju ingen anledning att använda benen. Jag är lite bekymrad faktiskt om det bara skulle bli stakning, det vore hemskt tråkigt. Det hade varit ett bakslag för skidåkningen överhuvudtaget, säger han till Sveriges radio.

När skejten kom fanns en stor skepticism. Redan då trodde åkarna att det skulle förstöra den klassiska åkningen men i stället blev det två sporter. Detta är något annat, anser Mogren.

– De står ju på startlinjen och ska vinna tävlingar, då gäller det att vara först och leda utvecklingen. Så kommer det alltid att vara. Vi stod vid spåret och tycke de åkte runt som skadeskjutna kråkor när skejten kom, men det blev ju två grenar. Men nu är vi ju inne och rör i något helt annat.

För Emil Jönsson finns det mycket att vinna på att bromsa utvecklingen. Men i stället går det mot att stakningen tar över allt mer.

– Det har i flera år varit en utveckling på det och vi försöker ligga i framkant. Det finns väldigt mycket olika typer av stakning beroende på terräng och före. Sedan hoppas jag att det blir tuffare banor, där det går fortare att åka med fäste. Är det en klassisk tävling så är det roligare om man använder benen också, säger han till Sveriges radio.

För att komma till rätta med problemet finns en lösning: banorna måste bli tuffare, så att det inte lönar sig att bara använda överkroppen.

– Definitivt kommer det hålla stakningen borta från längre traditionella tävlingar om banorna blir tuffare.

Trenden diskuteras även i vårt grannland och där har Morten Aune samma åsikter som Mogren.

– Det är som Torgny säger, vi är vid ett vägskäl nu. Vi måste göra något, annars försvinner klassisk skidåkning, säger han.

Annons