Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mardrömsöppning för Kalla – över fyra minuter efter Björgen

/

Charlotte Kallas premiär blev en mardröm.
Den svenska stjärnan gjorde ett svagt lopp och blev 75:a totalt, fyra minuter efter vinnande Marit Björgen.
– Kroppen jobbade inte med mig i dag, sade en mycket besviken Kalla till SVT.

Annons

Innan dagens lopp var det oklart hur Charlotte Kallas tävlingsform såg ut. En förkylning satte stopp för hennes deltagande i längdskidåkarnas säsongsöppning i Bruksvallarna förra helgen och hon har inte heller tränat tillsammans med landslaget inför säsongen.

Kalla var tidigt långt efter och avslutningen var oroväckande. Kalla gled sakta de sista hundra metrarna, helt utan kraft och långt från topplaceringarna.

Efteråt kom förklaringen.

– Det kändes hyfsat i början, men där innan långbacken tog krafterna slut, sade Kalla till SVT.

– Det är som att trampa i sirap, det funkar inte och syran kommer snabbt.

Stjärnan tycker det har känts bättre och bättre för varje dag efter förkylningen, men hon hade inget svar på varför kroppen plötsligt inte fungerade.

– Vi får ta och göra en utvärdering av vad som inte funkade i dag. Det är en känsla som jag aldrig har haft tidigare. Jag blir som fundersam vad det är, sade hon i tv-sändningen.

Det blev norskan Marit Björgen som segrade i damernas klassiska mil i världscuppremiären i finska Ruka.

Finländskan Krista Pärmäkoski tog hem en andraplats och trea blev norskan Heidi Weng. Bästa svenska blev Stina Nilsson, som vann sprinten i går, på en delad sjundeplats.

För Bjørgen var det ett tydligt besked om att hon är tillbaka. Efter att ha blivit mamma till sonen Marius var det här första världscupstarten på länge.

– Det känns otroligt bra. Det har varit tvivel ganska många gånger, och tufft med lite sömn och lite vila. Det svåraste är att kombinera att vara mamma och toppidrottare, men jag har en man som stöttat mig jättemycket, säger Bjørgen till SVT.

– Det är en helt ny vardag. Marius kommer först, sen får jag komma i andra hand. Men vi verkar ha löst det bra.

Annons