Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Northug fick stafetten dit han ville

Annons

Sveriges stafettchanser kan ha avgjorts på kammaren hos förbundskapten Richard Grip. Det blev ett felval att ta ut Daniel Richardsson på första sträckan. Förkylningssviterna satt kvar. En delvis sargad svensk startman tappade därför 20 sekunder till täten. Fadäsen blev i mångt och mycket skillnaden mellan guld och silver.

Nu måste även förbundskaptener få göra fel. Speciellt Richard Grip o Co, som i flera mästerskap har skapat sådan hausse kring svensk längdskidsport och glatt oss alla framför våra TV-apparater.

Men även det som sker i laguttagningar och taktikupplägg är en del av klassiska skidlopp och den här gången blev det galet. Vid sidan om stod en fullt frisk Lars Nelson och tittade på. Samme Nelson som succéartat körde startsträckan i Sotji och som dessutom gjorde en plusbetonad dubbeljakt förra lördagen.

Nu är det förstås enkelt att vara staketexpert med facit i hand. Fast i fallet med Richardsson var han en akilleshäl som inte höll. Tröttheten kom smygande och i sista mördarbacksuppgången var han rökt.

Sen hjälpte det inte att Johan Olsson både gick ikapp Norge och skaffade Marcus Hellner ett försprång. Olsson svarade för den kanske bästa svenska stafettinsatsen genom skidhistorien, men till ingen nytta. Han var exempelvis 35,2 sekunder snabbare än norrmannen Didrik Tönseth.

Om vi nu fortsätter med hypotetiska resonemang hade Sverige med en formmässigt bättre startman haft en dryg halvminut i försprång efter två sträckor. Då kanske inte Northug hade fått sitt drömläge.

Men stafett är stafett och inte heller Marcus Hellner stod riktigt att känna igen. Han blev helt enkelt frånåkt av Anders Glörsen och resten var Petter Northug show.

Calle Halfvarsson kom ikapp, gick förbi och verkade till och med få en lucka gentemot norrmannen, men det var förstås en synvilla. Petter Northug bara spelade trött, likgiltig eller kalla det vad ni vill. Ett tag stod båda stilla och släppte Frankrike långt före sig.

Det var en show i regi Northug vars slutscen kändes given på förhand: Guld till Norge, Sverige 0,6 sekunder bakom och även om Calle Halfvarsson verkligen bjöd upp till dans, var han i praktiken chanslös.

Denne Petter Northug upphör aldrig att förvåna. Nu har han tre guld och åker med en oöverträffad timing plus sin lika oslagbara slutrökare till spurt.

Femmilen återstår för herrarna och frågan är om någon matchar Johan Olsson över distansen där han är regerande världsmästare? Stafettinsatsen var heroisk och formen är fortsatt på topp.

Jag tror därför han vinner igen och på kuppen skidar in som Sveriges främste längdskidåkare genom alla tider.

Annons