Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny metod ska ge snö redan i oktober

Bruksvallarna står och faller inte med skidpremiären. Satsningarna fortsätter och det senaste projektet ska ge snö och skidåkningsmöjligheter redan i oktober.

Annons

Det har investerats många miljoner i Bruksvallarnas skidanläggningar de senaste åren. Skidtunnel, FIS-godkända tävlingsspår, fler spår, TV-anpassning och mycket mer ingår i satsningen.

Magnus Myhr, före detta skidåkare och numera VD i Bruksvallarna Ramundberget Fjäll AB, berättar om det projekt som är mest aktuellt just nu: snölagring.

– Vi har snöprojektet med Luleå och Peak Innovation i Östersund. Det har pågått sedan i höstas, säger han.

Tanken är att snön ska sparas så att det går att öppna spåren ännu tidigare - redan i oktober.

– Det är ett nytt spännande projekt och det är otroligt nyttigt för näringen att kunna öppna en månad tidigare.

Det finns olika metoder att spara snö. I Östersund lagras producerad snö på en plan yta och täcks med spån. Men det finns andra metoder som ännu är outforskade.

– Vi funderar på att bygga in det i ett snövalv, en snödepå. Alltså man gräver in det i en kulle. Men det är mycket som är outforskat med täckmaterial och så vidare så det håller vi också på att kolla på, säger Magnus Myhr.

Bruksvallarna slog flera rekord i år. De drog in fem miljoner kronor bara i spårkort vilket var det största beloppet någonsin och fler skidåkare än någonsin har besökt Bruksvallarna. Dessutom slog Fjälltoppshelgen nytt rekord med 2000 deltagare.

LÄS MER: Miljonregn över Härjedalens turism

Annons