Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya FIS-regler: bättre villkor för nyblivna mammor på tävling – men inte för papporna

På Internationella skidförbundets kongress i Cancún, Mexico, togs en del beslut som kommer att påverka de tävlande i de olika alpina grenarna. Det kanske mest spektakulära är att tävlingsarrangörer är skyldiga att ordna logi och ackreditering åt barnvakter, men bara för mammorna.

Annons

Svenska skidlandslagets förbundskapten Rikard Grip.

Internationella skidförbundet, FIS, höll kongress i Cancún, Mexico. Under veckan togs en rad beslut som innebär förändringar av förutsättningarna för längdåkarna. Sammanfattningsvis var det inom längdvärlden de flesta och mest drastiska förändringarna klubbades igenom. Till exempel ska antalet tävlande för varje nation begränsas.

Men det kanske mest nydanande är att tävlingsarrangörerna måste tillhandahålla logi och ackreditering (tillgång till tävlingsområdet) för barnvakter. Detta gäller nyblivna mammor som önskar att barnet ska kunna följa med på tävlingarna men detsamma inte nyblivna pappor. Här är en sammanfattning om vad som beslutades under FIS-kongressen:

► Antalet åkare i varje världscuptävling begränsas. Varje nation får bara ställa upp med maximalt sex åkare i världscupen, plus den totala vc-vinnaren och vinnaren av Skancup fram till jul. Därefter är det vc-ledaren och ledaren av Skancup som får räknas med.

► Varje nation kan starta med maximalt 15 åkare (tidigare var antalet 22) vilket också innefattar den nationella gruppen när tävlingen körs på hemmaplan. Den nationella gruppen får endast bestå av tio åkare.

Stakningsfria zoner införs i de klassiska loppen. Anledningen till det är att FIS vill bevara stilen och därför får stakning inte förekomma i vissa zoner. Det kommer dock INTE att gälla världscupen utan endast på nationell nivå och längre ner i åldersklasserna.

– Vi har ju en utmaning kring klassisk teknik i framtiden - hur vi ska möta den utveckligen som är nu. Jag har inget bra svar på det men där behöver man enas om en linje, en hållningspunkt för vad man vill. Klassisk åkning på världscupen är inte ens ett problem - där finns det orter, banor och platser som är så tuff i kuperingen så de kommer användas, säger längdlandslagets förbundskapten Rikard Grip.

Han menar att de stakningsfria zonerna kan komma att påverka utvecklingen i framtiden eftersom de införs främst på junior- och ungdomsnivå. Men han är själv inte helt nöjd med beslutet om zonerna utan menar att det kommer att bli ytterligare ett moment som ska bedömas.

– Personligen inte kan säga att det kommer att gå. Men man behöver göra nånting. Nu kom man fram till att det här var ett steg men jag är inte helt förtjust i beslutet. Vi inför ytterligare ett bedömningsmoment i en sport där vi redan har svårt med bedömning. Det blir lite tokigt att driva det till en bedömningssport. Du kanske blir tvingad att åka på ett sätt som du inte vill.

► En annan åtgärd som vidtas för att bevara den klassiska stilen är att klassiska tävlingar ska läggas på banor som är anpassade för tekniken. Det kommer säkerligen att resultera i mer kuperade banor för att hindra åkarna från att bara förlita sig på stakning och glidvalla.

Ett nytt initiativ är att tävlingsarrangörer ska ordna logi och ackreditering åt barn och barnvakt till kvinnliga åkare och ledare som nyligen fått barn. De ska också se till att det finns egna omklädningsrum för mammor med bebisar. Den nya regeln gäller dock inte män i samma situation.

– Jag är inte helt insatt i var det kommer ifrån. Men det handlar väl om att visa att man kan som tjej och kvinna kan skaffa barn och komma tillbaka till idrotten och sporten. Det handlar om att visa att man är välkommen åter att tävla och man vill vara med och försöka stötta och underlätta, säger Rikard Grip.

Annons