Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ola Ravald och Lars Selin nya landslagstränare för längdherrarna

/

Ola Ravald från Ås och Lars Selin från Sveg kommer att dela uppdraget som huvudansvariga för herrlandslaget i längd.

Annons

Damtränaren Mattias Persson, som i februari fick stor uppmärksamhet för sitt uttalande om att Charlotte Kalla "inte mår så bra i själen", lämnar nu landslagsledningen tillsammans med herrtränaren Mats Larsson.

I ett pressmeddelande från skidförbundet nämner Persson och Larsson antalet resdagar och tiden som uppdraget kräver som anledningar till att de inte fortsätter.

– Jag har varit tränare i längdlandslaget i tolv år och har fått vara med om en underbar resa. Ett privilegium, men också ett liv i kappsäck med över 170 hotellnätter om året och mycket frånvaro från familjen. Jag har gett allt och är nöjd med det vi tillsammans åstadkommit i landslaget, med ett damlag som troligen aldrig haft en bättre bredd på toppen än de senaste säsongerna. Nu ser jag fram emot mer tid för familjen och att få fortsätta utveckla nya lovande skidåkare hemma i Östersund. En utmaning så god som någon, säger Mattias Persson.

Läs också: Kalla och Persson har rensat luften efter bråket: "Hon godtog ursäkten"

Under måndagen presenterade skidförbundet i stället nya namn i organisationen inför kommande säsong. På herrsidan blir Ola Ravald, som närmast kommer från uppdrag inom det norska skidskyttelandslaget, och Lars Selin, som tidigare varit talang- och utvecklingsansvarig i förbundet, nya tränare för herrarna.

– Det blir en spännande utmaning att försöka vända trenden till positiva prestationer och jag vill bidra med förutsättningar träningsmässigt för att vi ska vara förberedda för vintern, där VM är det stora målet, säger Ola Ravald.

Läs också: Här är svensken bakom de norska VM-medaljerna: "Det är de aktiva som ska hyllas"

– Ola Ravald har arbetat med både svensk och norsk elitskidåkning i många år och har otroligt stor erfarenhet och kompetens. Han är erkänt duktig på teknik och vi är jätteglada över att få tillbaka honom till det svenska landslaget, säger förbundskapten Rikard Grip.

Grip tror att Selin kommer att kunna bidra med värdefulla erfarenheter från arbetet med talangutvecklingen.

– Han har kunna följa nästa generations stjärnor på nära håll och har därmed värdefull erfarenhet och kompetens som kommer att vara till nytta för att anpassa den nya generationens åkare till landslaget.

Rickard Grip kommer själv att fortsätta i lanslaget och ha övergripande ansvar över förbundets landslagsverksamhet.

På damsidan tillkommer norrmannen Ole Morten Iversen, som kommer att dela ansvaret tillsammans med Johan Granath.

– Jag vill bidra till att den norska dominansen blir mindre. Vi ska ta in på norrmännen som lag, säger Iversen.

Under måndagens presskonferens meddelade även Johan Olsson att han återvänder till landslaget.

– Jag har känt under hela den här säsongen att jag har haft en längtan tillbaka, säger Olsson.

Läs mer: Johan Olsson gör comeback i landslaget inför VM i Lahtis: "Jag har mycket motivation kvar"

Annons