Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orsaken till Kallas genomklappning – hjärtproblem: "Det blev en chock"

Världscuppremiären gick inte som Charlotte Kalla tänkt sig, och hon slutade 75:e av 79 deltagande åkare. Nu avslöjar förbundet orsaken.
– Man kan konstatera att orsaken till Charlottes genomklappning berodde på ett förmaksflimmer, säger landslagsläkaren Per Andersson.

Annons

Efter förra helgens världscupspremiär – som slutade i katastrof för Charlotte Kalla – flögs skiddrottningen hem för att träffa specilister som skulle undersöka vad som låg bakom genomklappningen. Och nu har felet uppdagats.

LÄS MER: Mardrömsöppning för Kalla – över fyra minuter efter Björgen

– Man kan konstatera att orsaken till Charlottes genomklappning berodde på ett förmaksflimmer. Under tisdagens och onsdagens undersökningar har Charlotte uppvisat goda värden på allt vi kontrollerat. Efter utredningen känner vi oss medicinskt trygga i att det inte är någon fara för Charlotte att återgå i träning och fortsätta att tävla på högsta internationella nivå, säger landslagsläkaren Per Andersson i ett pressmeddelande från Svenska Skidförbundet.

LÄS MER: Efter mardrömmen i premiären – Charlotte Kalla flygs hem för att träffa specialister: "Orolig"

Kalla själv fick en smärre chock av beskedet.

– Jag mår bra och har inte känt något konstigt i kroppen vare sig före eller efter loppet. Jag är givetvis lättad över att undersökningarna gett vid handen att jag inte är sjuk på något sätt. Jag lägger det här bakom mig nu och fokuserar framåt. Det är inte ovanligt att man blir väldigt trött i min sport, den här gången kom mjölksyran tidigare än jag någonsin upplevt. Med facit i hand får det nog tillskrivas att jag ville mer än kroppen den här dagen och att jag inte hade tävlat innan. Det blev en chock, säger hon i pressmeddelandet.

Svenska skidförbundet kommer nu att lägga fram en reviderad tävlingsplan för Charlotte Kallas vinter, som ska skickas ut efter helgen.

– Nu tar vi en dag i taget framåt och låter Charlotte komma igång med sina normala rutiner, säger Andersson.

Annons