Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så firar de svenska skidstjärnorna jul i Italien

/
  • Ida Ingemarsdotter och Stina Nilsson firar jul i Italien med flera andra svenska landslagsstjärnor.

Uppladdningen inför Tour de ski har börjat. De svenska landslagsstjärnorna förbereder sig med ett gemensamt julfirande i Italien som innehåller både allsång, knäck och julklappar.

Annons

Emil Jönssons instagramklipp har gillats av fler än 4 000 användare. Det visar fem av Sveriges största stjärnor som tolkar Triads julhit Tänd ett ljus, sittandes i en bil.

– Det kan bli så när vi reser så mycket. Någon börjar sjunga med till radion. Det lättar upp stämningen, säger Ida Ingemarsdotter som satt med i bilen.

Vem är allsångsledare?

– Att döma av klippet är det ju Emil. Han är vår Bosse Larsson eller Lasse Berghagen, säger Ingemarsdotter.

Ida Ingemarsdotter kommer att fira jul i italienska Livigno tillsammans med landslagskamraterna i bilen, som förutom Jönsson och Ingemarsdotter hade Charlotte Kalla, Stina Nilsson och Anna Haag som passagerare.

– Vi har aldrig firat jul tillsammans tidigare med ett så här stort gäng. Vi håller på att styra upp själva firandet nu och ska se vad som händer och vad det finns för traditioner här i Italien.

Ingemarsdotter har själv tagit med knäck, ischoklad och en messmörstub som julmat.

– Jag gillar sötostar och prinskorv, så det kommer jag att sakna. Det finns andra svenskar här på hotellet, så det är inte omöjligt att det finns något svenskt inslag här.

Delar ni ut julkappar inom laget?

– Vi kommer nog ha ett fåtal. Vi får se om det blir någon julklappslek. Risken är väl att tävlingsdjävulen lockas fram om det blir ett tävlingsmoment i det.

Ser ni på Kalle Anka?

– Det skulle vara trevligt, men det blir nog svårt här i Italien på ett hotell med ganska dålig internetuppkoppling.

Utöver passagerarna i bilen finns förbundskapten Rikard Grip och Marcus Hellner på plats i Italien. Hellner meddelade vid lunchtid under tisdagen att han inte kommer att köra Tour de ski. Övriga truppen släpptes under eftermiddagen där Oskar Svensson, Falun-Borlänge, och Oscar Quicklund, Östersund, var två av överraskningarna på herrsidan.

Dagarna i Italien innehåller en hel del träning för att antingen behålla eller driva formen inför touren. I Ingemarsdotters fall menar hon att hon vill behålla den form hon haft de senaste veckorna.

– Jag tycker att jag haft en bra form under de senaste veckorna innan jul och jag är framför allt nöjd med distanserna.

– Touren är speciell nu när det blir så många tävlingar. Det är alltid så att vi planerar varje säsong med både tävling och träning för att kroppen ska hålla. Ska du ha en chans i totala världscupen gäller det att vara med i touren, framför allt i år när det inte är några mästerskap, säger Ingemarsdotter.

Hennes handskada från i somras gör sig fortfarande påmind.

– Allt har blivit lite förskjutet. Jag har fått träna på ett, för mig, nytt sätt med fokus på att bygga överkroppen efter skadan.

Ingemarsdotter känner sig nu laddad inför touren, som hon tror kommer att passa henne bra.

– Många av distanserna passar mig väldigt bra. Att klättra uppför slalombackar hör väl inte till mina favoritsysselsättningar, men ett drömscenario vore att kunna komma dit och inte känna ångest när det är dags att klättra tre kilometer.

Tour de ski inleds på nyårsdagen med sprinttävlingar i schweiziska Lenzerheide.

Läs också: Efter Svanebos förkylning – inget julfirande med Charlotte Kalla och Tour de ski i fara

Efter nytt bakslag – nu tvekar Calle Halfvarsson om en start i Tour de ski

Flera svenska glädjeämnen i skuggan av överlägsna Johaug

Annons