Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Silver till herrarna i stafetten

/
  • Det blev silver på stafetten för Sverige. Petter Northug spurtade ner Calle Halfvarsson.

Petter Northug gjorde som vanligt. Han spurtade ner Calle Halfvarsson på upploppet och tog stafettguldet till Norge.

Annons

Ryssland, Sverige och Norge. Det var favoriterna inför VM-stafetten i Falun. Sveriges lag bestod av Daniel Richardsson och Johan Olsson på de klassiska sträckorna samt Marcus Hellner och Calle Halfvarsson på fristilsdelarna.

Daniel Richardsson var först ut, och drog det långa kopplet av åkare i inledningen. Inför loppet har Thomas Wassberg och teamet kring banorna jobbat hårt för att få underlaget att hålla ihop - och det såg det också ut att göra.

Snöfallet tilltog på Richardssons sträcka, vilket gjorde det svårare för åkarna att rycka ifrån. Fältet drogs ut ordentligt i mördarbacken på sista varvet under den första sträckan. Norrmannen Dyrhaug stod för rycket där Ryssland, Kanada, Kazakstan, Tyskland och Finland gör ett litet ryck.

– Det släpper för Richardsson han får saxa tidigt i mördarbacken, säger SVT:s expert Anders Blomquist.

– Det blev blött i spåret på sista varvet, kändes inte alls bra. Jag hade problem med fästet också, säger Daniel Richardsson.

Richardsson växlade till Johan Olsson 20 sekunder efter tätklungan. Att tätklungan med Norge i spetsen tryckte på för fullt spelade ingen roll. Johan Olsson stod för en magnifik upphämtning, och tog in sekund för sekund på de två första varven. Efter fem kilometer var Johan ikapp.

– Han är i en gnistrande form. Det här är grymt. 20 sekunders åkskillnad är en jättedifferens på tio kilometers åkning och Johan tog in det på fem kilometer, säger Anders Blomquist.

Olsson satte in en sista stöt i mördarbacken och grillade fältet ordentligt. Det lyckades. Ingen klarade av att hålla Olssons tempo även om Didrik Toenseth försökte, men gick in i väggen. Olsson drog ifrån och avståndet var hela 14 sekunder till Norge när han växlade till Marcus Hellner.

– Det är en bragdsträcka av Johan Olsson, utbrister Blomquist.

– Det var ingen mening att ligga bakom när jag ändå hade kommit ikapp. När jag kom upp för mördarbacken på sista svängen så var det bara att ösa. Jag möttes av ett dån när jag kom i mördarbacken. Det var riktigt häftigt, säger Johan Olsson.

Efter fem kilometer hade däremot Norge hämtat ikapp avståndet. Gloeersen i Norge tog alltså in 14 sekunder på Sverige och Frankrike som var i täten.

– Hellner har inte en perfekt dag i dag. Kroppen är inte riktigt med honom, även om han krigar och gör det han kan, säger Blomquist.

Hellner växlade till Halfvarsson 6,4 sekunder efter Petter Northug i ledningen. Ut ur stadion var det ändå en trio som drog iväg i form av Frankrike, Norge och Sverige.

Både Northug och Halfvarsson gick ut lugn och gav en lucka till Backscheider i Frankrike - men den hämtades upp på tredje varvet då Petter Northug tvingades ta initiativet av en tålmodig Calle Halfvarsson.

– Calles experiment lyckades ändå, han tvingade Petter Northug att ta initiativet, säger Anders Blomquist.

Det hela slutade med en duell mellan Calle Halfvarsson och Petter Northug. I den sista stigningen var Calle Halfvarsson i täten. Och där slutade det som vanligt, med att Petter Northug tog guldet före Halfvarsson och Sverige.

– Petter är oerhört stark. Det kändes som att jag tog in på upploppet, men vi höll nog samma fart, säger Calle Halfvarsson som fick beröm av sina lagkamrater.

– Calle gjorde det otroligt bra. Petter har aldrig varit så här utmanad tidigare, säger Marcus Hellner.

– Det är imponerande att se, det är otroligt nära att Calle tar honom, säger Johan Olsson.