Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SM-veckan: Emma Wikén om silverstafetten och gnistan som saknats: "Jag skrek: det här var skittråkigt"

/
  • Emma Wikén har saknat gnistan men hon tände till under damernas SM-stafett och Åsarna kunde åka hem med ett silver. Elin Molin syns till vänster, Ida Ingemarsdotter i mitten och Emma Wikén till höger.

Det har varit en tung säsong för Emma Wikén. Men på SM-stafetten slog hon till och bidrog till att Åsarna tog hem ett silver. – Det är något som har saknats, säger Emma Wikén, som nu talar om problemen, känslan och vad det betyder att få tävla med klubben.

Annons

– Tur att ni inte kom i går! Jag hade nog inte tagit till lipen men jag hade nog inte kommit med några roliga svar, säger Åsarnas Emma Wikén och skrattar.

Nej, det var ingen bra dag för Wikén på onsdagen där hon placerade sig på 13:e plats. Men torsdagens stafett var desto bättre och Emma Wikén var desto gladare. Det har varit upp och ner för 26-åringen, som är född och uppvuxen i Åsarna, den här säsongen. Onsdagens 10 kilometer klassiskt var en botten, trots känslan inför loppet.

– Jag var verkligen jättepeppad och taggad. Jag hade väl ingen aning om hur formen var men jag trodde att den var bättre än jag visade i går. Det var inte kul alls att åka. Jag skrek det till pappa på banan: "Det här var skittråkigt!", berättar hon och fortsätter:

– Jag hade inget mer att ge och det var så frustrerande men i dag hade jag mer att ge.

Läs också: Succéresultat! Hedda Bångman om syskonrivalitet och läskiga sjukdomen

Det hade hon verkligen. Piteå Elit tog greppet om ledningen när Jennie Öberg ryckte ifrån och lyckades skapa en lucka ner till Åsarna och Umeå med Emma Wikén och Elina Rönnlund. Men Wikén körde bra och höll undan för Umeå.

– Jag hoppades att gårdagen var en bra genomkörare och jag tror nog att det var det, säger hon, klart lättad och glad för att prestationen äntligen gav resultat.

Under säsongen har det varit stor skillnad mot formen hon uppvisade förra året. En del av det beror på en förändrad uppladdning inför den här säsongen, som stjälpt utvecklingen mer än hjälpt. Efter ett antal tunga dagar på Tour de Ski i början av året valde hon att hoppa av.

– Touren blev inte vad jag hoppades. Det var någon dag jag kände mig supertaggad och då gick det ju verkligen men det var rätt att avbryta touren, säger Emma Wikén.

– Att åka touren, för det första ska du ladda om varje dag och det är inte jätteroligt när man knappt är och slåss om poängen, och ifjol var jag och slogs om pallen. Man försöker att inte jämföra med ifjol men det är inte lätt, fortsätter hon.

För Emma Wikén är det viktigt att känna glädjen i att åka skidor, träna och tävla. Men den har saknats den här säsongen.

– Jag vet att formen inte är där jag vill att den ska vara och det finns ju förklaringar till det men det är ju tråkigt att åka när man vet var man kan vara.

– Jag har inte tyckt att det har varit roligt. Det har inte bara haft att göra med resultaten att det inte gått som jag velat. Det är något som har saknats och jag kan inte säga att jag hittat det nu heller.

Läs också: SM-veckan: Mardrömslopp för Södergren - bekräftar att det blir sista säsongen

När hon avbröt Tour de Ski valde hon att åka hem till Åsarna för att försöka hitta det där som drog henne till skidåkningen en gång igen.

– Jag har varit hemma mycket och åkt på de långa spåren, satt i musik i öronen och bara gjort det jag känt för. Jag har också sett jättemycket fram emot att åka iväg på SM och åka med klubben och bara vara i den gruppen och den miljön, säger hon.

Wikén menar att trots att glädjen inte finns där just nu och att gnistan inte är vad den varit har hon inga planer på att sluta.

– Jag vill inte ge upp för nu vet jag att det är det här jag vill hålla på med. Jag försöker att sätta min nivå och det har inte varit det enklaste.

Under torsdagens stafett och efteråt glänste det dock om henne och det märktes att en gnutta till glöd hade tänts.

– Jag har fått tillbaka gnistan lite. I går var inte roligt men det här var jätteroligt och jag hoppas att det kommer att komma fler toppar än de här bottnarna. Då är jag nöjd!

En anledning till varför det nu åter pekar lite uppåt för henne är att SM innebär gemenskap med klubbkamraterna i Åsarna.

– Jag tycker det betyder jättemycket att vara med klubben här, säger hon.

Fotnot: Med i silverlaget från Åsarna var också Elin Molin på förstasträckan och Ida Ingemarsdotter på sista sträckan. Stafetten var sista tävlingen för Ingemarsdotter som åker hem till Östersund på torsdagen.

Läs också: Favoriterna höll i SM-stafetten

Här håller du koll på SM-veckan och kan själv ladda upp bilder och ställa frågor eller lägga in kommentarer.

Gilla också Skidpuls på Facebook för att få fler skidnyheter och reportage.

Annons