Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sparkades av Sverige – nu frälser han Kanada

/
  • Kanadensaren Alex Harvey har vunnit två medaljer hittills i VM. Det tackar han den svenske vallaren Micke Book för. Jämten sköter Harveys skidor sedan 2008, ett väldigt framgångsrikt samarbete.
  • Micke Book med skidparet som Alex Harvey vann brons med i lördags.   – Ett helt nytt och oprövat par i tävlingssammanhang, men jag förstod direkt att de skulle gå bra, analyserar den svenske medaljvallaren.

En svensk ligger bakom Kanadas båda VM-medaljer. Micke Book från Östersund lägger sista handen vid Alex Harveys skidor.
– Han ger mig trygghet, säger silvermannen i sprint och bronsmedaljören i skiathlon.

Annons

Micke Book jobbade tidigare för Sverige som vallare men fick sparken. Innan dess hade han vallat åt bland andra Tobias Fredriksson. Ett samarbete som gav både VM- och OS-guld.

– Det var bittert att bara fockas ur landslaget, men det ligger bakom mig nu, fortsätter Book, som kom till Kanadas team 2008.

Redan då fann han junioren Alex Harvey. Sedan dess kamperar duon ihop. På sprinten var kanadensaren sex hundradelar bakom Petter Northug. I dubbeljakten tog han brons bakom ryssen Vylegzhanin och schweizaren Cologna.

– Jag hade superskidor i lördags, både i klassiskt och i den fria stilen. Micke skapar trygghet runt omkring sig. Den behöver jag. När jag går till start vet jag att skidorna är maximalt preparerade. Oftast är de bäst. Samarbetet mellan oss är väldigt bra, berömmer Alex Harvey, som hoppas ta guld på söndag i femmilen.

Micke Book bor i Marieby utanför Östersund. Men där är han bara under några korta sommarmånader. Övriga tiden turnerar han världen runt med Kanadas stora lastbilstrailer. Testar skidor, tar ut skidor på fabrik i Österrike, vallar och servar åkarna.

– Vår arbetsmiljö har förbättrats avsevärt sedan lastbilarna kom. Nu behöver vi varken frysa eller riskera hälsan. Ventilationen är perfekt, vilket känns som ett måste när vi jobbar med ohälsosamma pulvervallor, förklarar svensken.

Livet som vallare är knappast glamoröst. Mer en livsstil, som Micke Book har ägnat sig åt under tjugo års tid.

– Min fru Lena är den stora hjältinnan i vår familj. Det är hon som har fått göra merparten av allt jobb hemmavid och tagit hand om våra två barn. Utan hennes positiva inställning till mitt jobb hade jag inte kunnat fortsätta.

Men Micke Book älskar sitt yrke.

– Vi är som en stor familj här i det kanadensiska laget. Men resurserna är begränsade. Norge och Sverige är de stora elefanterna i den här cirkusen, som svällt ut någonting kopiöst.

Book tycker att materialhysterin är på gott och ont. Inte minst när vi talar om det nationella planet och längre ner i åldrarna.

– Utvecklingen går åt ett håll och den är omöjlig att stoppa, men ibland undrar man vart det hela tar vägen, säger han eftertänksamt.

Lönen för mödan med allt kuskande världen över är åkarnas framgång. När Alex Harvey vann sina medaljer i förra veckan var det glädjehysteri i kanadensarnas lastbil.

– Det blir som ett rus när man lyckas, en otroligt härlig stämning.

Speciellt i lördags var Books vallning extremt bra.

– Jag brukar sällan säga så mycket om mina egna vallningar, men jag håller med: Då var det grymt bra, slutar han med ett brett leende.

Annons