Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stafettkvartetten känns given

Annons

Om två dygn ska Sverige försvara sitt stafettguld från Sotji. Damstafetten kan bli ett drama i kubik. Jag dristar mig till att ta ut laget redan nu: Ida Ingemarsdotter – Sofia Bleckur – Charlotte Kalla och Stina Nilsson kör för Sverige i nämnd ordning.

Vid presskonferensen inför damernas 10 kilometer handlade förstås mycket om Charlotte Kalla och hennes medaljchanser. Men minst lika mycket snackades det stafett vid minglet och semlorna som vi journalister åt tillsammans med de svenska tränarna.

De duckade förstås kring laguttagningen, men så mycket gick utläsa att silvertjejerna från söndagens lagsprint stärkt sina aktier. Därmed känns både Ida Ingemarsdotter och Stina Nilsson ha åkt till sig varsin stafettplats.

Damtränaren Mattias Persson tvingades iklä sig rollen som en slipad politiker för att inte prata bredvid munnen – alltså avslöja sina innersta tankar.

I mina funderingar känns Ida Ingemarsdotter från Åsarna given på startsträckan. Hon ger sig aldrig. Hon är utrustad med vassa armbågar i trånga situationer. Hon är intelligent. Hon bär på stor erfarenhet från flera liknande situationer och framför allt: Insatsen i lagsprinten visade att hon är i form. Enda orosmolnet är att Ida i klassiskt i den individuella sprinten efteråt klagade över tjuvsläpp i de riktigt tunga backarna. Men hon är annars den ultimata svenskan att inleda en VM-stafett.

I lördags fick Sofia Bleckur, 31, från Rättvik men tävlande för Mora, sitt internationella genombrott. Hon är en sjutusan till klassisk åkare. Hon blev femma totalt i dubbeljakten, är i hysterisk form och borde därför vara given för andrasträckan, också den i klassisk stil.

För Sofia är dessa dagar som att gå på moln. Hon ratades inför OS i Sotji, nu får hon sin revansch och är säkert taggad för nya stordåd.

Charlotte Kalla, Piteå, är den, "enda givna", dristade sig Mattias Persson till under förmiddagskaffet. Hon är naturligtvis i en klass för sig.

Men jag tycker hon gott kan få åka tredjesträckan. För nu finns 22-åriga Stina Nilsson, IFK Mora, att tillgå. Hon har redan tagit två medaljer, visat både toppform, smartness och tjockt pannben – förmågan att stänga av hjärnan och åka fort trots mängder av mjölksyra. Stina hanterar det mesta suveränt bra. Att hon skulle riskera en blackout och kanske misslyckas, känns föga troligt.

Sen finns både Maria Rydqvist, Älvdalen, och Emma Wikén, Åsarna, som utmärkta komplement. Men för ordinarie stafettplatser krävs nog att båda gör varsina superlopp i tisdagens fristilstävling.

Fast fortfarande är det tränarna som bestämmer. Och de norska megafavoriterna som lär ange taktpinnen, Det är bara att hoppas på att vi hänger med fram till fristilen, för i så fall kan det bli vilken medaljvalör som helst.

Annons