Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svegsskidan avslutades med hemmaseger - Emma Backén vann D19-20 klassen

/
 • Emma Backén susar mot upploppet i prologen där hon kom tvåa. Sedan vann hon jaktstarten med god marginal.
 • Gustav Rotvold från Åsarna segrade i H19-20-klassen, en av många segrare för Åsarna.
 • Redan efter första varvet hade Jesper Persson från Sveg en betryggande ledning och det blev ännu en seger till Åsarna som han tävlar för.
 • Irja Brandfjell från Funäsdalen först ut i jaktstarten i D13, där alla deltagarna var från Härjedalen. Hon var oslagbar.
 • Enja Jonsson från Ytterhogdal har en fin säsong bakom sig. I Sveg blev det en fjärdeplats i D14 klassen.
 • Saga Fältenhag, en av många duktiga åkare från Högbo, vann D14.
 • Prisutdelning för de minsta. Upp till åtta år körde alla utan tid och alla vann.
 • Fredrik Busk, tävlingsledare, var mycket nöjd med lördagens tävlingar.
 • Ellionore Bäckman från Hede SK tog en fin fjärdeplacering i D19-20. Här i prologen.
 • Det gäller att ha tungan rätt i mun.
 • Arvid Jönsson från hemmaklubben korsade mållinjen som fyra i H13.
 • Stilstudie av Jåvva Rensberg från Funäsdalens IF som blev tvåa i H10 efter omöjliga Eddie Pettersson från Oxbergs IF
 • Glad segrare i D19-20 klassen, Emma Backén.
 • Markus Ruus från Åsarna segrade i Svegsskidans klass för H21.

Lördagens Svegsskida blev i mångt och mycket en affär för Åsarna. Men flera härjedalingar höll sig också framme i tävlingen, som spänner från knatte till senior.
Bland annat hemmaåkaren Emma Backén som vann D19-20 klassen.

Annons

– Det var jobbigt i början men kändes bättre när jag kom in i loppet, säger Emma Backén, Svegs IK, efter loppet som var ett av de sista under lördagen.

Hon gick ut som andra kvinna i jaktstarten över 10 kilometer fri stil, efter att kommit tvåa i den inledande prologen i klassisk stil. Avståndet var bara några sekunder och Emma Backén var snart förbi och kopplade ett grepp om loppet som gick tre varv runt tre kilometersslingan på Svegs skidstadion.

– Jag tänkte gå ikapp och sedan ville hon att jag skulle dra. Jag höll mitt eget tempo och tänkte väl att jag får se om de hänger på eller inte. Och det gick ju rätt bra.

Segermarginalen till tvåan Ingrid Hallqvist, Åsarna, blev dryga 53 sekunder. Även Ellionore Bäckman från Hede SK gjorde ett fint lopp och var nära tredje platsen men fick ge sig i spurten mot Elin Karlsson från OK Borgen.

H21 klassen blev en historia med bara åkare från Åsarna. Markus Ruus tog kommandot och hade ledningen ända in i mål, även om den krympte till knappt tre sekunder på slutet.

– Jag fick inte riktigt ut den fart jag ville ha. Jag har varit lite sjuk och så men formen är på uppgång, säger han.

Åsarnas blev bästa klubb i Svegsskidan med totalt sju segrar. En av dem gick till Svegsgrabben Jesper Persson som vann både prologen och sedan jaktstarten, 14 sekunder före tvåan Erik Engelin från Offerdal. Bara några sekunder skiljde de snabbaste åt efter prologen och det såg ut att bli ett spännande lopp. Men redan efter det första av två varv runt en 2,5 kilometersslinga, hade Jesper Persson ett försprång på cirka tio sekunder och det stod rätt klart att han skulle vinna.

Funäsdalen höll sig fint framme och tog bland annat första och andra plats i D13 över 2,5 kilometer. Irja Brandfjell var oslagbar och vann loppet med nästan 50 sekunder ner till tvåan Alba Johansson från samma klubb.

– Det kändes bra, säger Irja Brandfjell om loppet.

D13 klassen dominerades för övrigt av Härjedalen, där de tre övriga deltagarna kom från hemmaklubben Svegs IK.

Tävlingen blev något av en generalrepetition för arrangören inför avslutningen av Folksam cup som körs på samma skidstadion om två veckor.

– Det har flytit på bra under dagen och jag hoppas att alla är nöjda. Vi har testat en ny tidtagningsutrustning och det har fungerat och så är det väldigt bra med alla funktionärer som ställt upp och arbetat, säger tävlingsledare Fredrik Busk från Svegs IK.

Annons