Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svensk VM-trupp utan större skrällar

/

Förbundskapten Richard Grip gjorde det lätt för sig: På herrsidan aspirerade både Anders Södergren, Hudiksvall, och Carl Quicklund, Östersund, på varsin VM-plats. Skidbossen löste knuten genom att låta båda bli reserv på hemmaplan.
Det här var fyndigt, om än lite fegt. Men när det gällde Anders Södergren kom toppformen i senaste laget – nu till SM-veckan.

Annons

Carl Quicklund är en typisk sprinter, som gjort några riktigt fina resultat internationellt. Han slog dessutom Johan Edin regelrätt i söndagens sprint. Ändå fick Edin en VM-biljett medan Quicklund ställs på tillväxt.

Det går inte kritisera Richard Grip för hans uttagningar, bara ha synpunkter i något enskilt fall. Vi vurmade för Anders Södergren, men han nådde nu inte ända fram.

VM-truppen i övrigt blev den väntade. Vi har de åkare vi har. Tyvärr känns trycket underifrån inte vara tillräckligt starkt. Juniorer finns, men de är inte nog bra.

Den unga stjärna som möjligen kan slå igenom är Stina Nilsson i sprint.

"Fem medaljer är målet", sa Richard Grip vid söndagens presskonferens. Det är lika många medaljer som Sverige mäktat med på tre tidigare inhemska mästerskap. Det är en statistik som förskräcker. Här gäller nog också att ställa rimliga krav. Vi har en fruktad norsk lagmaskin på både herr och damsidan som lär komma revanschsugna efter fiaskot i Sotji.

Vad kan vi då förvänta oss från Charlotte Kalla på damsidan? Jo medaljer kan hon nog ta utifrån prestationerna i Örebro den gångna veckan. Kalla återfann den form som temporärt försvann i början av januari. Tack och lov, är bäst att säga, för bakom henne är det lite tunnare. Visst är det bra att Charlotte vinner sina lopp överlägset – för att kunna ge norskorna en match. Men det hade ändå varit välbehövligt ur blå-gul horisont att tjejer som Emma Wikén och Anna Haag varit lite närmare årets SM-drottning.

På herrsidan blev också truppen den väntade, där veteranen Johan Olsson tacknämligt nog börjar se ut som en möjlig VM-medaljör. Han är ett unikum.

Ändå är Kalle Halfvarsson den vi kanske ska hoppas mest på. Han är allround. Kan köra både distans och sprint och är ännu en medaljpretendent.

Frågetecken finns dock också i truppen. På herrsidan känns inte Marcus Hellner riktigt som förr om åren och även Daniel Richardsson letar sin riktiga topp.

Emil Jönsson vann sprintfinalen i SM, men känns också han ha bekymmer när farten dras upp internationellt. Det ska bli intressant att se honom i Östersunds spektakulära WC-sprint om ett par veckor.

Tre klubbar dominerar skidsporten stort just nu. Mora fick med sex åkare, Åsarna fyra och Piteå tre aktiva bland de 18 ordinarie nu VM-nominerade.

Annons