Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige har fått en ny superstar

Annons

På torsdagen fick svensk damskidåkning ännu en superstar. Hon heter Stina Nilsson, är nybliven VM-silvermedaljör i sprint och var i finalen bara två meter bakom hart när omöjliga Marit Björgen.

För en bragd krävs segrar, men Stinas prestation här på världsmästerskapens första dag, var snudd på.

Visserligen har 21-åringen från Malung och Östersund, (bor där) flera gånger denna vinter varit hack i häl på Norges och världens skiddrottning. Men det är en sak att vara det i världscuplopp. En helt annan är att prestera i ett VM med pressen på sig som hemmafavorit.

Stina Nilsson är dock inte typen som hetsar upp sig i onödan. Hon gjorde det hon skulle nu med och var alltså bara två ynka meter från guldet.

Men egentligen: Åt Marit Björgen var inget att göra. Hon var bara bäst och tog sitt 13:e VM-guld genom historien. Norskan förutspås kunna ta storslam här i Falun. I så fall har hon bara fem lopp kvar att vinna...

Det svenska silvret mitt i en kokande norsk segeryra med guld på både dam- och herrsidan, var en behövlig injektion för VM:s fortsättning. Bra för det blå-gula självförtroendet. Bra för evenemanget och för att intresset hålls uppe. Det kan komma mycket mer.

I dag är annars Petter Northug på allas läppar. Nu är han norsk nationalhjälte igen. Hans försyndelser är glömda.

Efter VM-guldet i sprint kan nämligen ingen ifrågasätta hans kapacitet som Norges främste skidåkare. Han regisserade själv både kvarts-, semi- och finalen och skapade en idrottsklassiker. Mest naturligtvis i Norge, där NRK kommer att veva finalrycket i mördarbacken om och om igen.

Men även vi svenskar har att lyfta på hatten efter norrmannens formidabla uppvisning. Vi vet att Petter Northug har både styrka, hjärta, lungor och en grym spurt. Dessutom finns hos honom en sällsynt taktisk begåvning.

När han i finalen plötsligt gjorde det helt oväntade och formligen flög uppför mördarbacken var det någonting nytt. Men han visste. Begrep att utan ett sådant ryck mitt i loppet skulle han vara chanslös i en spurt mot kanoner som Alex Harvey, italienaren Pellegrino och andra. De behövdes möras och Petter Northug gav dem mjölksyrekänning med besked.

Norrmannen tålde mördarbacksrycket, de andra hängde hjälpligt med, men var inte lika pigga sista biten. Nu vann inte Northug med stor marginal, men han gjorde det och på ett för honom annorlunda vis.

Det här visar hans storhet som skidåkare, men också att han begåvats med intelligens, vilken nu var honom behjälplig.

Finalupplägget modell annorlunda måste han ha improviserat sig fram till utifrån hur det såg ut i kvarts- och semifinal. Sådant klarar bara de riktigt stora mästarna bland vilka Northug nu är tillbaka efter sitt svarta 2014.

Annons