Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tour de Ski: En liten strimma hopp i och med bra svenska resultat

/
  • Carl Quicklund fick se sig en placering efter kollegan Jens Burman, Åsarna.
  • Jens Burman blev bäste svensk på 27:e plats i distansen Tour de Ski.

Efter Emil Jönsson avhopp från Tour de Ski var de bara fyra kvar. Den största svenska förhoppningen var därmed Oskar Svensson på herrarnas individuella start på tio kilometer fri stil. Men det blev två jämtar som stod överst i resultatlistan av svenskarna.

Annons

Det är hans första år som senior och han har övertygat i både sprint och masstart under Tour de Ski. Men det började inte bra för 20-åringen Oskar Svensson från Falun. Vid första mellantiden hade han 44:e tid och var långt efter kollegan Carl Quicklund från Östersund, som hade 21:a tid vid samma mellantid. Det var tydligt att Svensson valde att spara sig när han insåg att det inte skulle bli några poäng. Vid 7,1 hade kollegan Quicklund kört upp sig till nionde plats men flera starka åkare återstod.

– Man känner att man är lite seg och sliten men alla är ju det. Det tar lite tid att komma in i loppen. Det är lite smuts i maskineriet, sade Carl Quicklund efter loppet till SVT Sport.

Läs också om Emil Jönssons beslut att avbryta Tour de ski

Väl i mål gick Carl Quicklund in som 20:e man när fransmannen Maurice Manificat hade tagit ledningen före ryssarna Evgeniy Belov, Stanislav Volzhentsev och Alexander Bessmertnykh. Men det var tidigt klart att det skulle bli en norsk dag och Quicklund skulle inte få behålla sin placering.

– Det kändes okej. Jag sa redan från början att jag tar det här som åtta tävlingar än en tour. Jag tar det etapp för etapp, säger Quicklund om loppet till SVT Sport.

Många av åkarna såg trötta ut men Finn Hågen Krogh var uppenbarligen revanschsugen och gick ut enormt starkt. Bara Martin Johnsrud Sundby, som nära nog mötte väggen under torsdagens etapp och var kritisk mot upplägget av touren, kunde matcha den tiden.

Jens Burman, Åsarna, gjorde ett ännu bättre lopp än kollegan och gick in som 22:a, före Carl Quicklund i tid, före bland andra Alex Harvey som är med och slåss om en bra slutplacering i den totala touren. Därmed blev det världscupspoäng till båda svenskarna.

– Det var ett bra lopp för min del. Det blev ju världscuppoäng och det hade jag satt som mål på något av loppen, säger Jens Burman.

– Man har ju inget i slutresultat att göra och det trodde jag ju inte innan heller men jag ville göra några bra enskilda lopp men förväntade mig inte att det skulle vara på skejten det skulle bli, fortsätter han.

På slutspurten var det Finn Hågen Krogh som var starkast och Martin Johnsrud Sundby fick nöja sig med andra plats. Det var en varm kram som delades ut av den mer rutinerade Sundby till den rörde landsmannen i målfållan. Petter Northug, som ligger tvåa i touren, tappade rejält på etappen och var nära att tappa sin andraplats i touren till ryssen Sergey Ustiugov.

Svensson hade humöret uppe trots att det inte var hans lopp.

– Det var en tyngre dag på jobbet i dag. Det var egentligen ingenting som funkade, säger han till SVT Sport.

Placeringar:

1) Finn Hågen Krogh

2) Martin Johnsrud Sundby

3) Sergey Ustiugov

Svenska resultat

27 Burman

28 Quicklund

40 andersson

52 Oskar Svensson

Läs också om Niklas Dyrhaugs irritation över bedömningen av Johaug i sprinten

Läs mer: Oskar Svensson före Sundby - ingen norsk på pallen

Förödande krock och fall för Kalla och Nilsson - Ingemarsdotter bästa svenska

Läs allt du behöver veta om Tour de Ski här

Gilla också Skidpuls på Facebook för fler skidnyheter och reportage!

Annons