Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tour de Ski: Två skejtskär är inget skejtskär enligt FIS

Annons

Att svenskarna generellt har gjort ett dåligt Tour de Ski går inte att skylla på norrmännen, eller på FIS eller på att de har svårt att stå på skidorna. Det går inte att skylla på bristen på snö eller på att Therese Johaug till synes tog skejtskär i den klassiska sprinten.

Men det går att ifrågasätta vem regelsystemet och tävlingsformerna är till för och vem det gagnar när reglerna inte gäller för alla.

Inför den här säsongen stoltserade FIS med nya regelverk för att skydda den klassiska stilen. Vissa propagerar för att den klassiska stilen har gjort sitt, men både FIS och undertecknad är av åsikten att det gynnar sporten och mångfalden bland åkarna att ha olika grenar. Det jämnar ut världscupen och gynnar de som är mångsidiga nog att klara båda disciplinerna, så länge reglerna följs.

De skärpta reglerna innebär bland annat att den tekniska juryn kan döma gult kort (en varning) till en åkare utan att ha pratat med vederbörande, så som var brukligt förut, utan bara genom att titta på rörliga bilder. Det innebär också att tävlingsledningen ska vara hårdare mot så kallad "tjuvskejt", det vill säga att byta spår så ofta att det blir som skejt i de klassiska loppen.

Maurice Manificat fick gult kort i den klassiska skejten och Niklas Dyrhaug blev diskkvalificerad från loppet på tisdagen efter att ha bedömts tagit skejttag.

Men sen kom Therese Johaug. Hon hamnade efter i starten av finalen och blev tydligt stressad. Och hon skejtade. Det går inte att säga något annat än att åtminstone två av de fyra till fem skridskotag hon tar är minst lika regelvidriga som de Manificat och Dyrhaug gjorde sig skyldiga till, medvetna eller inte.

Så varför gäller inte reglerna den favorittippade norskan? Hon fick dessutom tala med juryn efter loppet innan bedömningen gjordes - att hon inte gjort sig skyldig till regelbrott.

Vi vet inte vad som sades i juryrummet när norskan befann sig där. Vi vet inte heller hur diskussionerna inom juryn gick. Men vi kan konstatera att det nya regelverket inte alls är så hårt som det annonserades.

Blev de påverkade av att norskan är favorit att vinna Tour de Ski och att ett gult kort plus det hon redan hade skulle ha gett tre tilläggsminuter? Arne Sandvold, teknisk delegat för FIS, säger att det inte hade någon betydelse. Men frågan kvarstår:

Två skejtskär är tydligen inget skejtskär enligt juryn i Tour de Ski. Men varför döms då Manificat och Dyrhaug efter regler som också ska gälla Johaug?

Jämför med en tjuvstart på 100 meter häck. Det är samma för alla och handlar inte om någon bedömning. Eller en huvudtackling i hockey - skadas spelaren ska förövaren ut. Så borde det också vara inom den klassiska längdåkningen. Regler är regler och de borde gälla för alla.

Med det sagt kan ni försöka avgöra själva - titta på klippet ovan och fråga er: om det hade varit någon annan, hade det bedömts som regelvidrigt då?

Läs också: Skulle Johaug ha haft gult kort?

Annons