Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tuffa idrottskvinnor som visar vägen

Annons

Det krävs vinnarskallar för medalj i sprint. Ida Ingemarsdotter och Stina Nilsson har begåvats med varsin. Efter fyra av sex sträckor i söndagens lagsprint var jag nära ge slaget förlorat. Sverige sackade. Låg bara fyra och varken Ida eller Stina hade ditintills imponerat.

Då kom vinnarskallarna fram. Det psyke som skiljer medaljörer från andra. Förmågan att både vilja vinna och längs vägen utsätta sig för plågan som krävs.

Silvret måste tillskrivas just de svenska tjejernas vinnarskallar. De är bäst när det gäller. Har förmågan att även vid utmattningens yttersta gräns finna fysiska extraresurser och samtidigt stänga ute hjärnans signaler som hela tiden säger nej, nej, inte mer.

Så skapas stora idrottskvinnor, för i helgen var det just våra kvinnliga skidåkare som stod för medaljskörden.

Stina Nilsson har två silver, Ida Ingemarsdotter ett silver och Charlotte Kalla ett brons.

Medaljskörden kan ses ur flera perspektiv:

Stina Nilsson är Sveriges nästa stora stjärna. Hon är redan en superstar, som nästa vinter kan bli rena spöket för alla norskor. Den talangen äger hon.

Ida Ingemarsdotter är Sveriges näst bästa kvinnliga skidåkare genom alla tider sett till mästerskapsmedaljer. Visserligen har hon tagit de flesta i lagsprint och i stafett men ändå: Ida har åtta medaljer i VM- och OS och är stadig leverantör i varje mästerskap sedan 2011. Inför det är bara att buga och bocka.

Charlotte Kalla vann ett brons i lördagens dubbeljakt och tog därmed sin mästerskapsmedalj nummer tio. Med det är hon förstås i en högre division än kollegan Ingemarsdotter.

Lördagsloppet var bra och längs vägen fick sig världens skiddrottning Marit Björgen en smäll som hon säkert funderar över ännu. Sjätteplatsen var i hennes fall snudd på katastrof, för det talades initialt om sex möjliga guld och storslam. Nu reses i stället frågetecken.

För de svenska herrarna är mästerskapet ingen höjdare ännu. En bruten stav förstörde Calle Halfvarssons medaljchans i dubbeljakten. I lagsprinten gick Teodor Petersons handverktyg samma väg sedan ryssen Petukhov drattat på ändan vid växling och därmed spolierade han alla svenska medaljchanser.

De svenska herrarna måste nu repa nytt mod. Nävar ska knytas i byxfickor och saker bör helst hända redan på onsdag när Johan Olsson ska in i mästerskapet. Han ser förresten fin ut i både lugna farter och i speed, för att tala travspråk.

Norge då: Jo de tog tre guld av fyra i helgen och i jämförelse framstår vi som lilleputtlandet, men det bjuder vi på. Tre svenska medaljer är inte alls illa med en vecka kvar av ett VM som nådde 66 000 åskådare lördag-söndag.

Det är fantastiska siffror och då vet vi att publikdragare som stafetter och tre- och femmilen återstår.

Annons